Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σε 10 μέρες η ψήφος εμπιστοσύνης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ο ηγέτης του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος BJP, Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ορκίστηκε χτες πρωθυπουργός της Ινδίας - επικεφαλής μιας κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε στο πρόγραμμά της να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία, έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, παρά τις αντιθέσεις των γειτόνων της, Πακιστάν και Κίνας.

Ο Βάτζπαϊ, ο οποίος ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός μέσα σε δύο χρόνια, ελπίζει αυτή τη φορά ο εύθραυστος συνασπισμός κομμάτων που συγκροτεί την κυβέρνησή του να αντέξει πολύ περισσότερο από τις 13 μέρες, όπως συνέβη το 1996 - αν είναι δυνατόν, ακόμη και μια 5ετία. Αλλά υπάρχουν, σημειώνει το Ασοσιέιτεντ Πρες, πολλές αμφιβολίες: Θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, εντός δέκα ημερών.

Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτής της πρώτης πρόκλησης για το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) και τα συν αυτώ εξαρτάται εν πολλοίς από το αν ένα(σε σύνολο 13) από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Ηνωμένο Μέτωπο - που είχε την προηγούμενη κυβέρνηση - τηρήσει την υπόσχεσή του και απόσχει της ψηφοφορίας.

Αν αποτύχει ο Βάτζπαϊ - ο οποίος δε διευκρίνισε πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία - η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί στο κεντρώο κόμμα του Κογκρέσου, υπό την Σόνια Γκάντι.

Μια και η αναφορά στην οικογένεια που κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα της Ινδίας τα τελευταία 60 χρόνια, η κυβέρνηση του Βάτζπαϊ έχει στις τάξεις της μία εκ των Γκάντι: την Μανέκα, νύφη της Ιντιρα, χήρα του αδελφού του Ρατζίβ, του Σάντζαϊ.

Η κυβέρνηση, αν επιτύχει, θα πρέπει να περάσει το συντομότερο τον προϋπολογισμό του 1998, ο οποίος δεν έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής λόγω της πολιτικής αναταραχής.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Γκοχάρ Αγιούμπ Χαν προειδοποίησε χτες ότι η πρόθεση της νέας ινδικής κυβέρνησης να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να οδηγήσει τη νότια Ασία σε έναν επικίνδυνο "μαραθώνιο εξοπλισμών".

Μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Πακιστανός υπουργός τόνισε ότι οι δηλώσεις του Βάτζπαϊ προκαλούν - ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προκαλούν - παγκόσμια ανησυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ