Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Σερβική πρόταση διαλόγου
  • Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είπε "ναι" σε διάλογο και την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κόσσοβο
  • Ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ρουγκόβα αντιδρά θετικά στην πρόταση Μιλουτίνοβιτς για διάλογο Σέρβων και αλβανόφωνων του Κοσσόβου, "χωρίς όρους, και προϋποθέσεις"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με επιφύλαξη, αλλά όχι και με άρνηση, φαίνεται να αντιμετωπίζει ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσόβου" του Ιμπραϊμ Ρουγκόβα τη χτεσινή πρόταση του Σέρβου Προέδρου, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, για την πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ σερβικών αρχών και αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου "χωρίς καθυστέρηση, δίχως όρους ή προϋποθέσεις". Η στάση των υπολοίπων αλβανόφωνων ηγετών παραμένει επίσημα άδηλη, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις ορισμένων ξένων δυνάμεων κυμάνθηκαν μεταξύ "συγκρατημένης αισιοδοξίας" και καχυποψίας. Οσο για τον πυρετώδη διπλωματικό γύρο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας Βεντρίν και Κίνκελ στο Βελιγράδι, συνέχισαν τις πιέσεις τους. Ετσι, πριν τη χτεσινοβραδινή λήξη του τελεσιγράφου της "Ομάδας Επαφής των Εξι", ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέχτηκε να αποσύρει όλες τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας από το Κόσσοβο, να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή και να εγγυηθεί, τέλος, το διάλογο των σερβικών αρχών με την ηγεσία των αλβανόφωνων για το μέλλον του Κοσσόβου... Βεβαίως, ο κίνδυνος για τη λήψη αντιποίνων κατά του Βελιγραδίου δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί, καθώς πολλά αναμένεται να αποφασιστούν στη νέα κρίσιμη συνάντηση της "Ομάδας Επαφής των Εξι" στη Βόννη, την ερχόμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η διακήρυξη του Σέρβου Προέδρου, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,προς τους αλβανόφωνους ηγέτες θεωρεί "άδικες και βλαπτικές" τις χρονοτριβές για την έναρξη ενός άμεσου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι εκείνο το σημείο της διακήρυξης, στο οποίο ο Μιλουτίνοβιτς υπογραμμίζει: "Κάνω έκκληση στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αλβανόφωνης εθνικής μειονότητας στο Κόσσοβο να εισέλθουν στη φάση πολιτικού διαλόγου χωρίς καθυστερήσεις, και χωρίς προϋποθέσεις. Είμαι έτοιμος να γίνω εγγυητής τέτοιων συζητήσεων, που θα διεξαχθούν στη βάση της αρχής της διατήρησης της εδαφικής ενότητας και της συμπερίληψης του ζητήματος της αυτοδιοίκησης του Κοσσόβου στην ατζέντα των συνομιλιών".

Ο Μιλουτίνοβιτς ζήτησε μάλιστα να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η συμφωνία για το εκπαιδευτικό.

Κατ' αρχήν θετικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις στελεχών του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Ο σύμβουλος του Ρουγκόβα,Φέχμι Αγκάνι,δήλωσε ότι όσον αφορά το εκπαιδευτικό πρόβλημα, η μεικτή σερβο-αλβανική επιτροπή (3+3) κατέληξε σε συμφωνία και από την επόμενη βδομάδα θα πρέπει να αναμένεται η σταδιακή επιστροφή των Αλβανών μαθητών στα επίσημα σχολικά κτίρια.

Για την ετοιμότητα του Μ. Μιλουτίνοβιτς να είναι εγγυητής του διαλόγου, ο Αγκάνι ανέφερε ότι τέτοιες εγγυήσεις έδωσε κατά το παρελθόν και ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, αλλά δεν τηρήθηκαν.Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι την επόμενη βδομάδα η αλβανική πλευρά θα ορίσει μία επιτροπή που θα αρχίσει τις συνομιλίες με τη σερβική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Η πρόταση Μιλουτίνοβιτς προκάλεσε τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Ιταλίας και την επιφύλαξη της Βρετανίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών,Λαμπέρτο Ντίνι, δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας πως μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, βάσει των εξελίξεων του τελευταίου 24ώρου.

Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών Τόνι Λόιντ.Ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Βελιγράδι μπορεί να προβάλλει φαινομενικά λογικές προτάσεις, για τις οποίες όμως γνωρίζει ότι δεν έχουν την προοπτική να γίνουν αποδεκτές.Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, που περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Πάντως, σε διπλωματικό επίπεδο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα πρώτα χτεσινοβραδινά αποτελέσματα των επαφών των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Κίνκελ και Βεντρίν, με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Μετά τη συνάντησή τους με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι δύο υπουργοί είπαν πως ο πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας υποσχέθηκε:

- Να αποσυρθούν όλες οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας από το Κόσσοβο.

- Την επίλυση της κρίσης, μέσω διαλόγου με τους αλβανόφωνους ηγέτες. Ομως, ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε τη συμμετοχή τρίτων μεσολαβητών, για την πραγματοποίηση του διαλόγου...

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε πως έγινε "αξιόλογη πρόοδος, αλλά ακόμη μένει να επιβεβαιωθεί ένας αριθμός πραγμάτων". Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε επί λέξει: "Δεν μπορούμε να πούμε πως πετύχαμε μία τελική άρση της κρίσης. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές".

Το ίδιο 24ωρο, η Ρωσία χαρακτήριζε "μη αναγκαία" την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως είναι γνωστό, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζουν από την Τετάρτη το βράδυ σχέδιο απόφασης που έχει υποβληθεί από τη Βρετανία για την άμεση επιβολή εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο να υποχρεώσουν το Βελιγράδι να θέσει τέρμα στην καταστολή στο Κοσσυφοπέδιο και να αρχίσει διάλογο με την αλβανόφωνη ηγεσία.

Διαδηλώσεις Αλβανών και Σέρβων

Τις συγκεντρώσεις στην Πρίστινα επανέλαβαν χτες δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί, ενώ η Αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές, όταν αυτοί συγκρούστηκαν με Σέρβους που προσέρχονταν στη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ορισμένα άτομα τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τις συμπλοκές μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Η συγκέντρωση των Σέρβων είχε διοργανωθεί από την "Πατριωτική Ενωση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου". Διαδήλωση στο Πετς έκαναν και περίπου 3.000 Σέρβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ