Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σώα" η AGB!

"Σώα" και "αβλαβής" βγαίνει, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Ερευνας Τηλεθέασης (3ΕΤ), η AGB, αφού όλα βαίνουν καλώς στον τρόπο μετρήσεων της τηλεθέασης. Ενα μεγάλο θέμα, όπως αυτό της τηλεθέασης, που για έναν ακόμη χρόνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση εύπεπτων εκπομπών, αλλά και στο μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας των δισεκατομμυρίων, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με την ανακοίνωση του πορίσματος της 3ΕΤ.

Οι αμφισβητήσεις των μετρήσεων της AGB πήραν μεγάλες διαστάσεις πριν ένα χρόνο, με αφορμή την προσφυγή του Γ. Κουρή. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν μάλιστα κληθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ενας χρόνος πέρασε και η αξιοπιστία των τηλεμετρήσεων εξακολουθεί ν' αμφισβητείται, αφού κανένα μέτρο για δημόσιο έλεγχο δεν έχει πάρει ακόμη η κυβέρνηση. Αμφισβητείται μάλιστα και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη διαφημιστική πίτα, αφού ο ανταγωνισμός και μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών δεν έπαψε - όπως είναι φυσικό - να κινείται στους κανόνες του παιχνιδιού της αγοράς. Πρόσφατο παράδειγμα η αγωγή που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε το ΣΤΑΡ κατά της AGB, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι και ο πρόεδρος, αλλά και στελέχη της ΕΡΤ, επανειλημμένα έχουν εκφράσει την αμφισβήτησή τους για την AGB.

Παρ' όλα αυτά, ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Τύπου δεν έχει πάρει μέτρα προκειμένου να κατοχυρωθεί η πολυσυζητημένη διά στόματος υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, διαφάνεια και αξιοπιστία σ' ένα τόσο ευαίσθητο και ακανθώδες ζήτημα των ΜΜΕ, που έχει τη δύναμη να κατευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς, τις προτιμήσεις του κοινού, αλλά και τους "διαδρόμους" από τους οποίους θα περάσει η διαφήμιση.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα της 3ΕΤ, ο έλεγχος ξεκίνησε στις 6 Δεκέμβρη του 1996 και οι "ελεγκτές είναι ικανοποιημένοι για την καλή λειτουργία του συστήματος μέτρησης τηλεθέασης στην Ελλάδα, καθώς και για το βαθμό ακρίβειας των παραγομένων στοιχείων". Οι ελεγκτές, επίσης, δε βρήκαν κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε "συστηματική στρέβλωση προς όφελος οιουδήποτε τηλεοπτικού σταθμού". Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν 71 νοικοκυριά του δείγματος, 43 δηλαδή στη Θεσσαλονίκη και 28 στην Πάτρα. Στο πόρισμα επίσης σημειώνεται ότι το μέσο ημερήσιο δείγμα άντλησης στοιχείων είναι "ελαφρώς κατώτερο του επιθυμητού κατωφλιού του 90% του συνολικού καταγεγραμμένου δείγματος των νοικοκυριών". Το πόρισμα έχει σταλεί στον υπουργό Τύπου, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην AGB. Να σημειωθεί, ότι στην 3ΕΤ συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος, η Ενωση Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκοπήσεων Ερευνας Αγοράς, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ET - 1, NET, ANTENNA, ΜΕGΑ, STAR, ΣΚΑΪ και Κανάλι 5.

Η AGB, από την πλευρά της, μιλά για δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων που "διαστρεβλώνουν πλήρως" το περιεχόμενο του πορίσματος και "εγείρουν ανύπαρκτα θέματα". Επιμένει στην αξιοπιστία των μετρήσεών της και υποστηρίζει ότι έχει αποδειχθεί ο επαγγελματισμός της εταιρίας και η "στατιστική επάρκεια των στοιχείων", σε πείσμα όσων "προσπαθούν να καταλύσουν" ένα "πολύτιμο εργαλείο της τηλεοπτικής αγοράς".

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομορφος κόσμος...(2006-04-02 00:00:00.0)
Νέος πόλεμος συμφερόντων γύρω από την AGB(2006-04-01 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις(2003-02-13 00:00:00.0)
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης(2002-04-23 00:00:00.0)
Λιγότερος χρόνος για την τηλεόραση(2000-06-16 00:00:00.0)
"Ιδιωτικό" ολιγοπώλιο στα ΜΜΕ(1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ