Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαφωνίες και απορρίψεις
  • Απέρριψε η ισραηλινή κυβέρνηση τη νέα αμερικανική μεσολαβητική πρόταση
  • Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
  • Πιέσεις προς το Ισραήλ υπόσχεται ο Ανάν, αν και παραμένει επιφυλακτικός
  • Διαφωνούν Συρία - Ισραήλ για το σχέδιο αποχώρησης από τον Ν. Λίβανο

ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν οι Παλαιστίνιοι, που έδειξαν στο μέγιστο βαθμό τις ελπίδες που έχουν στηρίξει στο πρόσωπο του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες με το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριπτε το νέο αμερικανικό σχέδιο μεσολάβησης για την απεμπλοκή της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" από το τέλμα, ενώ κατηγορούσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη συριακή κυβέρνηση για απροθυμία συνεργασίας στην κατεύθυνση μιας ενδεχόμενης ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από το Νότιο Λίβανο.

Με παρελάσεις και εκδηλώσεις, υποδέχτηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που έφθασε, χθες το πρωί, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη προερχόμενος από τη Δαμασκό. Ο Κόφι Ανάν έγινε δεκτός, κατ' αρχάς, από τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ και στη συνέχεια είχε πολύωρη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε, στις δηλώσεις του, ότι "τρέφει πολλές ελπίδες για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η παρέμβαση Ανάν στις ισραηλινό - παλαιστινιακές συνομιλίες", ενώ εξέθεσε εκτενώς στον ΓΓ του ΟΗΕ την κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του, ο Κόφι Ανάν, σε ομιλία του προς το παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει ισχυρότατες πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προβλέπουν την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέκτησε στον πόλεμο του 1967. Εντούτοις, ο Κόφι Ανάν, ο οποίος τόνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με την αμερικανική ηγεσία που συμφωνεί με τις προσπάθειές του, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του και απηύθυνε έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να αποφύγουν όσο το δυνατό περισσότερο κάθε εκδήλωση βίας, "η οποία θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική της θετικής ολοκλήρωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί, σήμερα το πρωί, ένα από τα προσφυγικά στρατόπεδα της Γάζας και στη συνέχει θα μεταβεί στο Ισραήλ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή στα πλαίσια της οποίας έχει, ήδη, επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και τη Συρία.

ΟΧΙ της ισραηλινής κυβέρνησης στην αμερικανική πρόταση

Μια ημέρα πριν την άφιξη του Κόφι Ανάν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, απέρριψε την αμερικανική πρόταση για σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από το 13% της Δυτικής Οχθης μέσα σε 12 εβδομάδες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε, χτες, για πρώτη φορά δηλώσεις σαφώς, ενάντιες στη νέα αμερικανική πρόταση, τονίζοντας ότι το προτεινόμενο 13% θέτει σε κίνδυνο το Ισραήλ "γιατί κάθε σπιθαμή εδάφους που θα απελευθερώνεται θα μετατρέπεται σε κέντρο εξαπόλυσης επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ" και κατέληξε ότι μόνο το Ισραήλ "μπορεί να ξέρει τι είναι καλύτερο για την ασφάλειά του". Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τη νέα αμερικανική πρόταση, γιατί "δεν προβλέπει 3 στάδια αποχώρησης όπως αναφερόταν στις υπάρχουσες συμφωνίες". Παρ' όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν απέρριψε την πρόταση.

Η απόρριψη της αμερικανικής πρότασης από την ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος Εχουντ Μπάρακ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι απειλεί να καταστρέψει ακόμη και τις πλέον παραδοσιακές συμμαχίες του Ισραήλ. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί, στα τέλη της εβδομάδας, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος προκειμένου να ασκήσει εντονότερες πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Διαφωνούν Ισραήλ - Συρία για το Ν. Λίβανο

"Παράξενη και αλλόκοτη" χαρακτήρισε τη στάση του Σύρου Προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε χθεσινές του δηλώσεις. Ο Νετανιάχου αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν το Ισραήλ να προσφέρεται να αποχωρήσει από τον Νότιο Λίβανο και ένας Αραβας ηγέτης να μην δέχεται αυτή την προσφορά". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι, όπως πρότεινε και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, το Ισραήλ προτίθεται να απομακρύνει τα στρατεύματά του από τον Ν. Λίβανο με την προϋπόθεση ότι η λιβανική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τυχόν επιθέσεις της "Χεζμπολάχ" στο Ισραήλ.

Εντούτοις, η Δαμασκός δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της, τις οποίες εξέφρασε και στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία. Οπως δήλωσε και ο Κόφι Ανάν, η Συρία αλλά και ο Λίβανος επιθυμούν να υπάρξει συνολική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει αποχώρηση από τον Νότιο Λίβανο και από τα υψώματα του Γκολάν ταυτόχρονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ