Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ουσιαστικός "νικητής" η ακροδεξιά

Η ανάδειξη του "Εθνικού Μετώπου" σε ρυθμιστή των εξελίξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια σκίασε το δεύτερο γύρο των διαμερισματικών εκλογών, δίχασε βαθιά το δεξιό συνασπισμό και προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε όλο το πολιτικό φάσμα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μουδιασμένο βρήκε το γαλλικό λαό η επόμενη ημέρα του δεύτερου γύρου των διαμερισματικών εκλογών, ενώ αργά χτες το απόγευμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί και η ανάδειξη προέδρων στα τελευταία Περιφερειακά Συμβούλια. Βαθιά διχασμένος εμφανίζεται ο δεξιός συνασπισμός των νεογκωλικών και των φιλελευθέρων, του οποίου ορισμένα τοπικά στελέχη συνεργάστηκαν, τελικά, με το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" του Ζαν Μαρί Λεπέν, παρά τις αντίθετες εντολές της ηγεσίας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άνοδος των υποψηφίων του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων. Εν τούτοις, τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και ο γαλλικός Τύπος είχε ως κύριο θέμα του, χτες, την εντυπωσιακή είσοδο στο πολιτικό σκηνικό του "Εθνικού Μετώπου" σε ρόλο ρυθμιστή των αποτελεσμάτων στις περισσότερες περιφέρειες.

Την πλειοψηφία στα 64 από τα 95 διαμερίσματα φαίνεται ότι θα κατακτήσει ο δεξιός συνασπισμός, ενώ η κυβερνητική συμμαχία αύξησε τα διαμερίσματα που ελέγχει σε 31 από 20. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, στο δεύτερο γύρο των διαμερισματικών εκλογών η συμμετοχή έφθασε, μόλις, το 56%, χαμηλό ποσοστό, που αποδίδεται από το υπουργείο Εσωτερικών, κυρίως, στην αμηχανία των ψηφοφόρων λόγω των ραγδαίων εξελίξεων με την ενίσχυση του "Εθνικού Μετώπου".

Τα αποτελέσματα, όμως, των διαμερισματικών εκλογών τέθηκαν σε δεύτερο πλάνο, εξαιτίας των εξελίξεων στις εκλογές για ανάδειξη προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων, από τις οποίες εκκρεμούσαν, μέχρι αργά χθες βράδυ, τα οριστικά αποτελέσματα 5 περιφερειών. Μεγάλη αναταραχή στους κόλπους του δεξιού συνασπισμού έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε 5 περιφέρειες, όπου έχουν ήδη διεξαχθεί οι ψηφοφορίες για την προεδρία, οι υποψήφιοι του δεξιού συνασπισμού επικράτησαν μετά από μυστικές συμφωνίες με το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο". Η ηγεσία των νεογκωλικών και φιλελευθέρων είχε καλέσει τα, κατά τόπους, στελέχη της να μην υποκύψουν σε συμφωνίες με την ακροδεξιά, εντολή που ακολουθήθηκε σε αρκετές περιφέρειες αλλά όχι σε όλες.

Ετσι, στην περιφέρεια Μιντί Πυρενέ ο δεξιός υποψήφιος Μαρκ Αντονί παραιτήθηκε από την προεδρία, επειδή στηρίχτηκε και από το "Εθνικό Μέτωπο" ενώ στην περιφέρεια - κλειδί του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς, όπου η ανάδειξη προέδρου αναμενόταν αργά χθες το βράδυ, ο υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού Ντομινίκ Βερσινί αρνήθηκε κατηγορηματικά την προσφορά υποστήριξης από τους υποψηφίους του "Εθνικού Μετώπου". Εν τούτοις, οι υποψήφιοι του δεξιού συνασπισμού σε άλλες 4 περιφέρειες,ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην υπουργός Αμυνας Φρανς Μιγιόν, δέχτηκαν πρόθυμα την υποστήριξη της ακροδεξιάς και αρνήθηκαν να παραιτηθούν μετά την ανάδειξή τους στην προεδρία, ενέργεια που οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από το συνασπισμό.Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λεπέν δήλωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι το κόμμα του είναι "η μόνη πραγματικά εθνική δύναμη αντιπολίτευσης". Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του δεξιού συνασπισμού όσο και της κυβερνητικής συμμαχίας καλούσαν τους ψηφοφόρους να μην υποκύψουν "στον πολιτικό εκβιασμό" του Λε Πεν και να μην ψηφίσουν όσους υποψηφίους στηρίζονται από την ακροδεξιά.

Παρά την εντυπωσιακή πορεία του "Εθνικού Μετώπου", ο ίδιος ο Ζαν Μαρί Λε Πεν έχασε την προεδρία της περιφέρειας Αλπεων - Κυανής Ακτής, που είναι προπύργιο των ακροδεξιών δυνάμεων, από τον σοσιαλιστή Μισέλ Βοζέλ, που υποστηρίχτηκε και από πολλά στελέχη του δεξιού συνασπισμού.

Κλυδωνίζεται ο δεξιός συνασπισμός και όλο το πολιτικό σκηνικό

Η ανάδειξη του "Εθνικού Μετώπου" στο ρόλο του παράγοντα - κλειδιού για την κατάκτηση της προεδρίας σε μια σειρά από περιφέρειες έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο δεξιό συνασπισμό, ενώ η επιστροφή της ακροδεξιάς κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ίδια τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους και να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, επρόκειτο να απευθυνθεί με επίσημο διάγγελμα στο γαλλικό λαό, με θέμα την "πολιτική κατάσταση", αργά χθες το βράδυ.

"Τέλος εποχής" είναι ο τίτλος της δεξιάς εφημερίδας "Λε Φιγκαρό",που υπογραμμίζει ότι "η παραδοσιακή Δεξιά πρέπει επιτέλους να συνέλθει από τη νευρική κατάπτωση που φαίνεται ότι υπέστη". Σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι ο Λε Πεν επέλεξε "έξυπνα" να μην προωθήσει τους δικούς του υποψηφίους, αλλά "να διασπάσει τον συνασπισμό των νεογκωλικών και των φιλελευθέρων και προφανώς το κατάφερε, θέτοντας σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο τη Δεξιά". Η εφημερίδα "Λιμπερασιόν" υπογραμμίζει ότι "μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης φαίνεται ότι τάσσεται με το Εθνικό Μέτωπο, ενώ η κοινοβουλευτική δεξιά είναι κατακερματισμένη από ακραία στοιχεία ενός αυταρχικού, ξενοφοβικού και ρατσιστικού κόμματος", γεγονός που, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μειώνει σημαντικά την αξία της αύξησης του ποσοστού της κυβερνητικής συμμαχίας. Η "Ουμανιτέ" τονίζει ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει μια κούρσα ταχύτητας ανάμεσα "στο χειρότερο μηχανισμό της Δεξιάς και στην ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού", ενώ η "Φρανς Σουάρ" καλεί την ηγεσία των δύο κομμάτων του δεξιού συνασπισμού να λάβουν άμεσα μέτρα συσπείρωσης, γιατί η χώρα βρίσκεται προ σημαντικότατων εξελίξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ