Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα μέτρα κατά Ισλάμ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συμμορφούμενος τελικά με τις επιταγές του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας - παρά την περί του αντιθέτου ρητορική του των τελευταίων ημερών - ο πρωθυπουργός της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνησή του υιοθετεί σκληρότερα μέτρα κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Αναμένονται τις επόμενες ημέρες νομοσχέδια τα οποία θα επιβάλλουν βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σε εκείνους που αθετούν τον εθνικό "κοσμικό" κώδικα εμφάνισης (δηλαδή ενδύονται παραδοσιακές/θρησκευτικές στολές ή μαντίλες) ή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά του κοσμικού κράτους.

Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε χτες ότι ένα ειδικό σώμα, το οποίο υπάγεται και αναφέρεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρακολουθεί τη δράση των ισλαμιστών.

Τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση του Γιλμάζ προτίθεται να καταθέσει, θα οδηγήσουν σε σκλήρυνση του νομοθετικού πλαισίου του 1925 (!), που απαγόρευε την ισλαμική ενδυμασία.

Προβλέπεται επίσης ο έλεγχος των δραστηριοτήτων οργανώσεων, ιδρυμάτων, σχολείων και άλλων ινστιτούτων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι στηρίζουν ή χρηματοδοτούν το μουσουλμανικό φονταμενταλισμό.

Η αναγγελία των μέτρων έρχεται τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση ανακοινωθέντος από πέντε ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς, με το οποίο κατηγορούσαν τον Γιλμάζ για αναποτελεσματικότητα στον αγώνα κατά του φονταμενταλισμού και επαναλάμβαναν την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να αγωνιστούν κατά του (πραγματικού ή επαπειλούμενου) θρησκευτικού φανατισμού στην Τουρκία.

Στο μεταξύ εντάθηκε και η εκστρατεία κατά των Κούρδων και των υποστηρικτών τους: χτες η αστυνομία συνέλαβε πέντε Ιταλούς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας Κούρδων εθνικιστών στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κατά δηλώσεις αξιωματούχων Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι Ιταλοί είναι μεταξύ των 19 συλληφθέντων σε διαδήλωση στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, επ' ευκαιρία της εορταστικών εκδηλώσεων για την κουρδική γιορτή του Νεβρόζ, το Σάββατο.

Οι πέντε θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη διαδήλωση. Η ιταλική πρεσβεία δεν έκανε κανένα σχόλιο ως χθες βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ