Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ
Στην κυβέρνηση και την πολιτική της οι πρώτες ευθύνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση αν ήθελε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Είναι, όμως, δέσμια των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις πλημμύρες και το μπλακ άουτ.

Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:

"Οι τεράστιες καταστροφές από τις νέες πλημμύρες δεν έδειξαν μόνο και για μια ακόμα φορά τα αδιέξοδα της ανάπτυξης, που πραγματοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες, και το μέγεθος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των προκατόχων της. Αναδείχνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις πολύμορφες και μακροχρόνιες συνέπειες της κυρίαρχης ιδεολογίας, που διαπαιδαγωγεί μεθοδικά τους εργαζόμενους να προσφεύγουν σε όπως όπως λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία της γης, την εξασφάλιση στέγης σε μια κοινωνία της ανασφάλειας, της φτώχειας, της ανεργίας. Οταν στις οικοπεδικές εκτάσεις κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους, ο νόμος που συντρίβει ανθρώπινες υπάρξεις και καταστρέφει τη φύση, τότε η ουσιαστική προστασία των ανθρώπων από τη μανία της δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο με ριζικές αλλαγές.

Η τραγωδία, που κατά κύριο λόγο έπληξε τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, αλλά και περιοχές που έχουν μπει σε μια δήθεν σύγχρονη, άναρχη δόμηση, τα μεγάλα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν γενικά από το μπλακ άουτ της ΔΕΗ, έκαναν ανάγλυφη την κοροϊδία με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το λαό. Τίναξαν στον αέρα τις δημαγωγικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάπλαση της Δυτικής Αττικής. Ανέδειξαν τις ευθύνες μιας σειράς παραγόντων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ο ρόλος τους εξαντλείται σ' αυτόν του κολαούζου της κυβερνητικής πολιτικής και της καθυπόταξης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί δήμαρχοι ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, φορτώνοντας τις ευθύνες στις διοικήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κ.ά. Οτι υπάρχουν ευθύνες και σ' αυτές είναι αναμφισβήτητο. Ομως, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ διορίζονται από την κυβέρνηση και εφαρμόζουν την κυβερνητική γραμμή.

Η κυβέρνηση, αν ήθελε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Είναι όμως δέσμια των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι σε μια νύχτα μπορεί να ξεπουλάει επιχειρήσεις και να τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ολιγωρεί επί χρόνια μπροστά στην καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων, στη δράση των οικοπεδοφάγων, στην ανυπαρξία στοιχειώδους υποδομής αντιπλημμυρικής και δασικής προστασίας, στα οικοπεδικά συμφέροντα, που καθορίζουν ακόμη και τις γραμμές διέλευσης της ΔΕΗ, στο όνομα της οικολογικής προστασίας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη τώρα, που οι ΔΕΚΟ "βγήκαν στο σφυρί" και οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν περισσότερο. Οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις θα γίνουν τελείως ανεξέλεγκτες στα χέρια των ιδιωτών. Θα έρθουν πιο τραγικές καταστάσεις, αν ο λαός δεν τις ανακόψει έγκαιρα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους ν' απεγκλωβιστούν από συναισθηματικές εξαρτήσεις. Να τιμωρήσουν πολιτικά την κυβέρνηση. Να ενωθούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.

Αμεσο και ουσιαστικό βήμα μπορεί να αποτελέσουν οι ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Χρειάζεται να ριχτεί στις κάλπες "μαύρο" στα ψηφοδέλτια των κυβερνητικών υποψηφίων και όσων κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος μ' αυτούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ