Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η "επόμενη μέρα" της συμφωνίας

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. - Μια μέρα μετά την "Ιστορική συμφωνία" για την επίλυση του Βορειοϊρλανδικού, το κλίμα σε Λονδίνο, Δουβλίνο και Μπέλφαστ ήταν διφορούμενο. Από τη μια, καταγραφόταν η "ευφορία" για τον συμβιβασμό, και τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ξένους ηγέτες έπεφταν με ρυθμό νερού σε καταιγίδα. Από την άλλη, επικρατούσε "σκεπτικισμός", αφού οι μεν ηγέτες των "εθνικιστών" (Σιν Φέιν, IRA) και των "Ενωτικών" (UUF, UVF κ. ά. ) καταβάλλουν προσπάθειες να γίνει δεκτό το 67 σελίδων κείμενο (διά χειρός... Τζορτζ Μίτσελ) στο οποίο συμφώνησαν, ενώ καταγράφονται φόβοι για τις αντιδράσεις των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Μεταξύ των "συγχαιρόντων" για την επίτευξη συμφωνίας ήταν τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσων Μαντέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση, και - φυσικά - ο Αμερικανός Πρόεδρος και "αρωγός" της διαπραγμάτευσης, Μπιλ Κλίντον.

Οι Τζέρι Ανταμς και Ντέιβιντ Τριμπλ καταβάλλουν προσπάθειες να κατασιγάσουν τις αντιδράσεις των αμφισβητιών στο εσωτερικό των κομμάτων τους, ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βόρεια Ιρλανδία (και την Ιρλανδική Δημοκρατία) τον επόμενο μήνα και τις εκλογές για το βορειοϊρλανδικό Κοινοβούλιο τον Ιούνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ