Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βρετανική προώθηση... αμερικανικής πρόσκλησης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ως τελευταία ελπίδα αναβίωσης της, μεταξύ τους, "ειρηνευτικής διαδικασίας" φαίνεται ότι αποδέχτηκαν την αμερικανική πρόσκληση για συνάντηση κορυφής στο Λονδίνο, τον επόμενο μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν την επιφυλακτικότητά τους, όπως άλλωστε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Τη συγκρατημένη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, με την οποία ολοκλήρωσε και τον κύκλο των επαφών του. Ο Τόνι Μπλερ δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά απλώς να τις προωθήσει. Εντούτοις, όπως σχολίαζαν δημοσιογραφικοί κύκλοι, η περιοδεία Μπλερ στη Μέση Ανατολή δημιούργησε την αίσθηση επίτευξης προόδου, λόγω της αποδοχής που έτυχε και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη η πρόσκλησή του για συνομιλίες στο Λονδίνο, χωρίς, όμως, στην ουσία να έχει επιτευχθεί κανένα βήμα προόδου.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί ακόμη και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, διευκρινίζοντας, όμως, ότι παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, σχετικά με χτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που υποστηρίζουν ότι απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην κυβέρνηση στο ακροδεξιό κόμμα Μολεντέτ, που είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην "ειρηνευτική διαδικασία" και ότι διαβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει διόλου σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επανέλαβε ότι σε περίπτωση που προγραμματιστεί συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επιδιώξει να συμμετάσχουν σε αυτήν, τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που έφθασε χθες στη Σαουδική Αραβία για διήμερη επίσκεψη με θέμα την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", δε θέλησε να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, οι Νετανιάχου και Αραφάτ πρόκειται να μεταβούν στο Λονδίνο στις 4 Μάη, όπου, κατ' αρχάς, θα συναντηθούν ξεχωριστά με την Μαντλίν Ολμπράιτ, προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Στη συνέχεια, οι Αραφάτ και Νετανιάχου θα συναντηθούν, ξεχωριστά πάλι, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της κατασκευής αεροδρομίου και βιομηχανικής υποδομής στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν μεταξύ τους εφόσον οι δύο αυτές προκαταρκτικές συναντήσεις ολοκληρωθούν θετικά.

"Ο χρόνος εξαντλείται", προειδοποίησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος τόνισε ότι "η υπομονή των ΗΠΑ έχει εξαντληθεί και περιμένουν από τους Αραφάτ και Νετανιάχου να προχωρήσουν σε ριζικές αποφάσεις". Εντούτοις, ο Ρούμπιν απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών του Λονδίνου.

"Να συμμορφωθεί το Ισραήλ"

Ολοκλήρωσε, χθες, τις εργασίες του το 2ήμερο Μεσογειακό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας με τη συμμετοχή 11 υπουργών Εξωτερικών από ευρωπαϊκές και βορειοαφρικανικές χώρες. Στο τελικό τους ανακοινωθέν, γίνεται εκτενής μνεία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" και καλείται το Ισραήλ "να συμμορφωθεί άμεσα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Δυτική Οχθη, να αποδεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και να άρει κάθε εποικιστική δραστηριότητα". Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της περιοδείας Μπλερ στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η συνάντηση του Λονδίνου είναι η τελευταία προσπάθεια αναβίωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και ότι "ο καιρός της αλήθειας πλησιάζει επικίνδυνα για το μέλλον όλης της περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ