Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
"Μικρή ανάσα" για τον κουβανικό λαό

ΓΕΝΕΥΗ.-

Δειλά - δειλά ακούγονται φωνές να εναντιώνονται και να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ και κυρίως στην προσπάθεια που αυτές καταβάλλουν να "σφίξουν" ακόμα περισσότερο τον κλοιό στην Κούβα, αλλά και να βρουν συμμάχους σε αυτό το ανελέητο κυνήγι των μαγισσών που έχει επιδοθεί χρόνια τώρα.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού απέρριψε το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αίτημα - πρόταση που επικρίνει την Κούβα για παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών, διακόπτοντας έτσι μια αρνητική για την Κούβα "παράδοση" ετών.

Ο Τζέικομπ Σελεμπί,από τη Νότια Αφρική, ο οποίος προεδρεύει του 53μελούς Σώματος, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη ότι το κείμενο των ΗΠΑ απορρίφθηκε κατά την ψηφοφορία, στην οποία 19 χώρες ψήφισαν εναντίον του, 16 υπέρ του και 18 απείχαν. Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά του κειμένου ήταν η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, χώρες που μετέβαλαν την ψήφο τους, αφού κατά την περσινή ψηφοφορία απείχαν. Το 1997, η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εναλλάσσονται, είχε εγκρίνει το αμερικανικό κείμενο με 19 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 24 αποχές. Μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν φέτος την αμερικανική απόφαση είναι η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Αργεντινή. Ωστόσο οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής απείχαν, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Βενεζουέλα. Ισως δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη θέση αυτή των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αφού παρά τις καλές σχέσεις που έχουν με την Κούβα οι κυβερνήσεις των χωρών τους είναι υποτελείς στις αποφάσεις των ΗΠΑ και μία πιθανή ανοιχτή διαφωνία τους με την αμερικανική πρόταση θα μπορούσε να προκαλέσει τα χίλια μύρια για τις χώρες τους και τους λαούς τους.

Οι αντιπρόσωποι πάντως που μετέχουν στην επιτροπή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ηττήθηκε το αμερικανικό κείμενο για την Κούβα, το οποίο αποτελεί ένα διπλωματικό πλήγμα για τις ΗΠΑ, καθώς σημαίνει επίσης τον τερματισμό της εντολής του ερευνητή της Επιτροπής που εξετάζει πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Ο ερευνητής είναι ο Καρλ - Γιόχαν Γκροτ από τη Σουηδία. Οι Κουβανοί αντιπρόσωποι χαιρέτισαν την απόφαση αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ, μέσω της επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας, Κάρλος Αματ Φλόρες,λέγοντας ότι "αυτή η νίκη είναι μία νίκη απέναντι στη δυσκαμψία και την έλλειψη ανοχής", καθώς και ότι η "Κούβα αξίζει όσο τίποτε άλλο αυτή την ανάσα που επιζητά εδώ και καιρό".

Η κουβανική αντιπροσωπεία ζήτησε σήμερα να τερματιστεί αυτό που αποκάλεσε "άσκηση εμπαιγμού και χειραγώγησης από τις ΗΠΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ