Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφόνησαν ακτιβιστή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ο τρίτος μέσα σε δύο μήνες Κολομβιανός ακτιβιστής που δρούσε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του έπεσε θύμα ενέδρας έξω από το γραφείο του, στην Μπογκοτά.

Ο 50χρονος δικηγόρος Εδουάρδο Ουμάνα Μεντόζα πυροβολήθηκε στο κεφάλι από δύο άνδρες και μία γυναίκα. Ενας από τους δολοφόνους, μάλιστα, κρατούσε στα χέρια βιντεοκάμερα, κάνοντας πως είναι οπερατέρ...

Η κυβέρνηση προσέφερε αμοιβή 500 εκατομμυρίων πέσος (κάπου 370.000 δολάρια) σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών. Ο Ουμάνα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των συλληφθέντων ανταρτών, αριστερών ακτιβιστών και πολιτικών κρατουμένων. Η τελευταία πιο σημαντική υπόθεσή του περιλάμβανε την εκπροσώπηση μίας μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης πετρελαιοεργατών, που κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε με αριστερούς αντάρτες για την ανατίναξη πετρελαιοαγωγών. Ο πρόεδρος της ένωσης, Ερνάρνο Χερνάντες, είπε, μάλιστα, ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο φόνος του 50χρονου Εδουάρδο Ουμάνα Μεντόζα σχεδιάστηκε και διαπράχθηκε από ακροδεξιό τάγμα θανάτου, μια που όπως κατέθεσε στην Αστυνομία το θύμα είχε δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του από τέτοιες οργανώσεις.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των πετρελαιοεργατών, γνωστή στα ισπανικά με τα αρχικά "USO", πραγματοποίησε προχτές 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο του ακτιβιστή.

Πριν λίγες μέρες, ένοπλοι σκότωσαν με παρόμοιο τρόπο τον 60χρονο Μαρία Αράνγκο, ακτιβιστή και ιδρυτή κομμουνιστικής νεολαιίστικης οργάνωσης.

Στις 27 Φλεβάρη, ένοπλοι σκότωσαν τον Χεσούς Μαρία Βάγιε Χαραμίγιο στο γραφείο του στην πόλη Μεντεγίν με δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι. Η Κολομβία είναι μία από τις χώρες με το θλιβερό ρεκόρ φόνων ακτιβιστών. Μάλιστα, πέρσι το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κολομβία έκλεισε μετά από απανωτές απειλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ