Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Το 25% το έχουν ήδη ιδιώτες

Αλλα 16 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ πούλησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως - κατά 80% - σε ξένους "θεσμικούς επενδυτές"

Σε "σκοτωμένες" τιμές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πούλησε τις 16 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ - το 3,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου - που διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό της η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ).

Μετά τη νέα αυτή πώληση, το 24% περίπου των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια ιδιωτών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολύ μεγάλα πακέτα των μετοχών αυτών έχουν αγοραστεί από μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες της χώρας και - κυρίως - του εξωτερικού. Η εξέλιξη αυτή μοιραία εγκυμονεί και άλλης φύσης κινδύνους για τον Οργανισμό, αφού μέσω της συγκέντρωσης μεγάλων πακέτων μετοχών είναι δυνατόν να καταφέρει το πολυεθνικό κεφάλαιο να υπαγορεύει τους όρους του και να ρυθμίζει τα των τηλεπικοινωνιών της χώρας και της αντίστοιχης αγοράς.

Μετά και την τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που θα γίνει περί το φθινόπωρο, το ποσοστό των μετοχών που θα βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών θα ανέλθει στο 35-40%, ενώ είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να προχωρήσει και σε μεγαλύτερα ποσοστά παραχώρησης προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου επιχειρείται να γίνει συγκάλυψη του γεγονότος ότι τελικά αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές στους "θεσμικούς επενδυτές" του εξωτερικού με μειωμένες τιμές. Το υπουργείο Οικονομικών αρχικά επιδίωκε να οριστεί τιμή διάθεσης 9.000 ανά μετοχή, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής του ΟΤΕ την Τρίτη του Πάσχα είχε ανέλθει στις 10.500 δραχμές. Μετά όμως από την απροθυμία που συνάντησε, υποχώρησε σε τιμή διάθεσης των 8.400 δραχμών ανά μετοχή. Για να αποκρύψει μάλιστα τη σημαντική αυτή διαφορά, στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στις 8.700 ανά μετοχή, από την οποία αφαιρέθηκε η ...εύλογη έκπτωση που συνηθίζεται να δίνεται διεθνώς σε μεγάλου ύψους ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Τα έσοδα από την πώληση ανέρχονται σε 126 δισ. δραχμές, ενώ η πώληση αυτή θεωρήθηκε πρόκριμα... για την επιτυχή έκβαση της ιδιωτικοποίησης του τρίτου πακέτου των μετοχών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

Το Χρηματιστήριο

Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκε το "παιχνίδι" στην οδό Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,7%. Σαν να μη συνέβη τίποτα τις προηγούμενες μέρες, όταν πολλοί μικροεπενδυτές έχασαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους, συνεχίστηκε το κλίμα αγορών από τους "θεσμικούς επενδυτές", απορροφώντας σχεδόν αυτόματα τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ρευστοποιήσεων από πολλούς "μικρούς" που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς πανικού. Ο χτεσινός τζίρος, αν αφαιρεθούν τα 126 δισ. δρχ. του ΟΤΕ, άγγιξε και πάλι τα 100 δισ. δρχ. - 179 μετοχές έκλεισαν και πάλι με κέρδη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ