Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "γύψο" και το 1999 οι κοινωνικές δαπάνες

Ο υφυπουργός οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σκιαγράφησε χτες το πλαίσιο λιτότητας που θα κινηθεί και ο προϋπολογισμός του 1999

Το "πάγωμα" των δαπανών του προϋπολογισμού του 1999 στα φετινά επίπεδα, αλλά και το σφαγιασμό μιας σειράς μη μισθολογικών δαπανών - όπου καταστεί δυνατόν - προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες, ο υφυπουργός έδωσε ένα στίγμα των κατευθυντήριων οδηγιών που θα δώσει η κυβέρνηση με τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού 1999, η οποία πρόκειται να αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς την ερχόμενη κιόλας βδομάδα. Για το γενικό πνεύμα που θα διέπει τον προϋπολογισμό του 1999, ολοκληρώθηκε χτες σχετικό διήμερο στο ΓΛΚ με τη συμμετοχή των προϊσταμένων όλων των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου.

Δίνοντας το στίγμα του περιεχομένου του προϋπολογισμού του 1999 στο σκέλος των δαπανών, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι "οι δαπάνες θα βρίσκονται στα ίδια ονομαστικά επίπεδα με το 1998, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες θα επιχειρηθεί όχι μόνο συγκράτηση, αλλά και περιορισμός". Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι περικοπές - όπου καταστεί δυνατόν - θα αφορούν μη μισθολογικές δαπάνες (λειτουργικές, οδοιπορικά κλπ.).

Είναι φανερό ότι και ο νέος προϋπολογισμός θα είναι για άλλη μια φορά - και κάτω από τη σκιά της υποτίμησης - ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας και παραπέρα συρρίκνωσης των εναπομεινάντων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Το προαναγγελθέν "πάγωμα" των δαπανών στα φετινά ονομαστικά επίπεδα (σε πραγματικά επίπεδα αυτό θα σημαίνει μείωση) - τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1993 - καθώς και οι περαιτέρω περικοπές, σε διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού, δεν μπορεί παρά να σκοντάψει στις δυσβάσταχτες πλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα διάφορα υπουργεία και οι φορείς του δημοσίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης.

Από τις δηλώσεις του υφυπουργού, γίνεται επίσης φανερό ότι το κόστος της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι τεράστιο για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αφού επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα από ένα μείγμα συνεχών περικοπών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τη μία και ανελέητης φορολογικής επιδρομής από την άλλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ