Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζει να λειτουργεί η "Σχολή των Δολοφόνων"

Η "Σχολή της Αμερικής" ή, αλλιώς, η "Σχολή των Δολοφόνων" είναι μια στρατιωτική σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στο Φορτ Μπένινγκ, στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ και σκοπό έχει την εκπαίδευση Λατινοαμερικανών στρατιωτών για μάχες και αντεπαναστατικές ενέργειες, βασανιστήρια και εκφοβισμούς, εξαγορά συνειδήσεων, εξαφανίσεις.

Οι απόφοιτοι της "Σχολής των Δολοφόνων" ευθύνονται για μερικές από τις χειρότερες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λατινική Αμερική. Τουλάχιστον 10 από τους μαθητές της σχολής έφτασαν να γίνουν πρόεδροι στις χώρες τους - δηλαδή δικτάτορες, αφού κανείς δε χρειάστηκε να τους ψηφίσει - και τουλάχιστον 170 ανέλαβαν είτε την ηγεσία είτε υψηλά αξιώματα στο στρατό της χώρας τους, φυσικά στις πιο μαύρες περιόδους της Λατινικής Αμερικής.

Δολοφόνοι, δικτάτορες, βασανιστές...

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους αποφοίτους της συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους πιο "πασίγνωστους" δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Λεοπόλντο Γκαλτιέρι και Ρομπέρτο Βιόλα της Αργεντινής, ο Γκιγέρμο Ροδρίγες του Εκουαδόρ και ο Ρομπέρτο Ντ' Αουμπουισόν από το Σαλβαδόρ, ιδρυτής των "Ταγμάτων Θανάτου" του Σαλβαδόρ που ανάμεσα στα άλλα, μαζί με άλλους 19 στρατιώτες του, ευθύνεται και για τη δολοφονία του πρύτανη και ιερωμένου του Πανεπιστημίου Ιγνάσιο Εγιακουρία...

Στην εν λόγω σχολή εκπαιδεύτηκε ακόμα ο αρχηγός της Αστυνομίας της Αϊτής, ο Μισέλ Φρανσουά, και μαζί του 100 από τους 246 Κολομβιανούς αξιωματικούς που κατηγορήθηκαν ως βασανιστές σύμφωνα με μία έκθεση του 1992. Αλλα παραδείγματα είναι οι Βολιβιανοί Ούγκο Μπάνσερ και Γκίδο Βιλδόσο Καλντερόν. Ο πρώτος υπήρξε αρχηγός ενός πολύ αιματηρού πραξικοπήματος, που ανέτρεψε τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Τόρες και το δεύτερο τον επέλεξαν οι στρατιωτικοί για να διαδεχτεί έναν άλλο στρατηγό και να διευθύνει τη μετάβαση σε μία πολιτική κυβέρνηση.

Στην Ονδούρα, ο στρατηγός Ουμπέρτο Ραγκαλάντο Χερνάντες εκπαιδεύτηκε στη"Σχολή των Δολοφόνων", την ίδια στιγμή που είχε συνδεθεί με κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών, ενώ και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Ομάδες Θανάτου της Ονδούρας εκπαιδεύτηκαν στη συγκεκριμένη σχολή.

Στο Περού, οι περισσότεροι αξιωματικοί που καταδικάστηκαν για το θάνατο 9 φοιτητών και ενός καθηγητή, το Φλεβάρη του 1994, ήταν απόφοιτοι της σχολής.

Στην Κολομβία, μια επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε το 1992, 246 αξιωματικούς για εγκλήματα ενάντια στο λαό της Κολομβίας - από τους οποίους οι 105 είχαν εκπαιδευτεί στη "Σχολή των Δολοφόνων".

Στη Γουατεμάλα, μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους, ο πληθυσμός των 6 εκατομμυρίων Μαγιάν έχει πολύ υποφέρει. Κατά τη διάρκεια του περισσότερο από 30 χρόνια εμφυλίου πολέμου, δεκάδες χιλιάδες έχουν σφαχτεί, φέρνοντας το σύνολο σε περίπου 200.000 δολοφονημένους. Οι περισσότεροι στρατηγοί που είχαν ανάμειξη σε αμέτρητες χούντες και ενέργειες τρομοκράτησης και δολοφονίας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχαν εκπαιδευτεί στη σχολή. Τη δεκαετία του '70 και στις αρχές του '80, στη Γουατεμάλα, χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθονταν στην κυβερνητική πολιτική είχαν δολοφονηθεί. Ο στρατηγός Μανουέλ Αντόνιο Καγιέχας, τότε αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, κατηγορήθηκε από τον ΟΗΕ σαν ο υπεύθυνος αυτών των δολοφονιών - αποφοίτησε από τη σχολή. Παράλληλα, ένας από τους πιο μοχθηρούς τυράννους στην πρόσφατη ιστορία της Γουατεμάλας, ο Χοσέ Εφρέν Ρίος Μοντ, στρατηγός, δικτάτορας και πρώην "Πρόεδρος" (1982-83) ήταν περήφανος για την πολιτική φιλοσοφία του, που έλεγε "φασόλια για τους υπάκοους, σφαίρες για τους υπόλοιπους".Και αυτός ήταν απόφοιτος της σχολής.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί

Αρχικά, η "Σχολή της Αμερικής" εγκαταστάθηκε στον Παναμά το 1946, χρονολογία ίδρυσής της από τις ΗΠΑ, ωστόσο το 1984 άλλαξε τοποθεσία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τορίχος - Κάρτερ για την επιστροφή της Διώρυγας και μεταφέρθηκε στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ο τότε Πρόεδρος του Παναμά, Χόρχε Ιγιούκα αποκάλεσε τη σχολή "τη μεγαλύτερη βάση για την αποσταθεροποίηση της Λατινικής Αμερικής", ενώ μια γνωστή εφημερίδα του Παναμά την ανέφερε ως "Σχολή των Δολοφόνων".

Κατά καιρούς, η συγκεκριμένη σχολή έχει αναφερθεί ως "Σχολή των Δικτατόρων", "Νηπιαγωγείο των Ομάδων Θανάτων" και πολλά άλλα.

Σήμερα, στη "Σχολή των Δολοφόνων" προσέρχεται η "αφρόκρεμα" των στρατιωτών της Λατινικής Αμερικής. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, η σχολή εκπαιδεύει 700 - 2.000 στρατιώτες, ενώ από το 1946 που λειτουργεί, υπολογίζεται πως έχει εκπαιδευτεί τουλάχιστον 60.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα σπουδών...

Στο "πρόγραμμα σπουδών" της σχολής περιλαμβάνονται μαθήματα που αφορούν τον ψυχολογικό πόλεμο, την προώθηση αντεπαναστάσεων, ανακριτικές τακτικές, καθώς και τακτικές μονάδων καταδρομέων και πεζικού.Αυτά τα μαθήματα, που παρουσιάζονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές από τους καλύτερους εκπαιδευτές του στρατού των ΗΠΑ, διδάσκουν στους στρατιώτες της Λατινικής Αμερικής να ανατρέπουν την αλήθεια, να φιμώνουν συνδικαλιστές, δραστήριους κληρικούς και δημοσιογράφους και να κάνουν πόλεμο ενάντια στους συμπατριώτες τους.Η σχολή τους προετοιμάζει να υποτάσσουν φωνές αντίστασης και αντίδρασης σε συγκεντρώσεις.Τους δίνει οδηγίες για το πώς θα περιθωριοποιήσουν τους φτωχούς και τους πεινασμένους. Τους λέει τους τρόπους να συνθλίβουν τη δημοκρατία και να τρομοκρατούν τους συμπολίτες τους. Τους διδάσκει πώς να καταστρέφουν την ελπίδα για δημοκρατία.

"Η Σχολή της Αμερικής", όπως δήλωσε ο ταγματάρχης Τζόσεφ Μπερ, πρώην εκπαιδευτής της σχολής, ο οποίος έχει υπηρετήσει 20 χρόνια στον αμερικανικό στρατό, "ήταν ο καλύτερος χώρος όπου Λατινοαμερικανοί αξιωματικοί του στρατού μπορούσαν να "ξεπλένουν" χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών. Είχαμε τακτικά μαθητές στη σχολή που ήταν γνωστοί παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το γεγονός αυτό δε μας απασχολούσε καθόλου".

Πάντως, διάφοροι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Τζόσεφ Κένεντι κατέθεσαν νομοσχέδιο (16/11/1995) για το κλείσιμο της "Σχολής της Αμερικής" και την εγκαθίδρυση μιας Ακαδημίας για τη Δημοκρατία και Σχέσεις Πολιτών - Στρατού, ώστε να προσδιοριστεί ο σωστός ρόλος του στρατού σε μια δημοκρατική κοινωνία και να φέρει τον έλεγχο του πολίτη πάνω σε στρατιωτικά θέματα στη Λατινική Αμερική.

Μαζικές οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της σχολής

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από διαμαρτυρίες με το αίτημα να κλείσει η "Σχολή των Δολοφόνων".Στην πιο πρόσφατη συγκέντρωση που έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις της, η αστυνομία συνέλαβε 22 διαδηλωτές οι οποίοι έλαβαν ποινή 6 μηνών φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι και 3.000 δολάρια.

Ενας από τους συλληφθέντες, ο αιδεσμιότατος Ρόι Μπουζουά, τόνισε πως "όταν αποφυλακιστούμε... θα επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε ακόμα πιο μαζικοί ώσπου η "Σχολή του Θανάτου" να κλείσει για πάντα".

Αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνονται οι αντιδράσεις του κόσμου για το κλείσιμο της "Σχολής των Δολοφόνων", τόσο με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όσο και με κινήσεις και δημοσιεύματα άρθρων. Η κίνηση "School of the Americas Watch" προτρέπει τον κόσμο να τηλεφωνήσουν, να στείλουν φαξ ή γράμματα στον Πρόεδρο Κλίντον, ζητώντας του να τερματιστεί η επιχορήγηση της Σχολής, καθώς και η εκπαίδευση τρομοκρατών και δολοφόνων.

Το "Πρόγραμμα Χ"

Ολο το σύστημα εκπαίδευσης βασιζόταν σ' ένα σχέδιο της δεκαετίας του '60 που ονομαζόταν "Πρόγραμμα Βοήθειας Αντικατασκοπίας σε Ξένους Στρατούς". Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό εκείνη την εποχή "Πρόγραμμα Χ".Οπως ανέφερε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα αυτό δίδασκε "το φόβο, την πληρωμή αμοιβής για το θάνατο αντιπάλων, το βασανισμό, τις εκτελέσεις και τη χρήση του ορού της αλήθειας".

Ανάμεσα στα εγχειρίδια που χρησιμοποιούσαν για τη διδασκαλία όλων αυτών ήταν και το βιβλίο "Η χρησιμοποίηση των πηγών", όπου προτείνεται "ορισμένες από τις δραστηριότητες της αντικατασκοπίας να γίνονται με τρόπο παράνομο και μυστικό", ενώ προτείνει και τη σύλληψη ή και τον ξυλοδαρμό, αν κριθεί απαραίτητο, στενών συγγενών ή και των ίδιων των πληροφοριοδοτών, προκειμένου να αποκτηθεί μια σημαντική πληροφορία. Αλλο εγχειρίδιο με τίτλο "Τρομοκρατία και αντάρτικο πόλεων" αναφέρει: "Μια από τις λειτουργίες των πρακτόρων αντικατασκοπίας είναι να συνιστούν ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι που θα χρειαστεί να εξουδετερωθούν. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι στελέχη της κυβέρνησης ή πολιτικοί ηγέτες".

Η επίσημη εβδομαδιαία εφημερίδα του κολεγίου Ερλχαμ, αναφέρει πως "η "Σχολή της Αμερικής" πάντα λειτουργούσε κάτω από ένα σύννεφο μυστικότητας και υποψίας. Αναφερόταν ως "Πρόγραμμα Χ" στα στρατιωτικά ντοκουμέντα και περιγράφτηκε ως στρατιωτικό υπόμνημα που αποτελεί "ένα πακέτο εξαγωγής εκπαίδευσης ξένων προς τις λατινοαμερικάνικες χώρες, για να διαθέτουν αντεπαναστατικές τεχνικές που μαθεύτηκαν στο Βιετνάμ". Οπως επίσης τονίζεται, η λειτουργία της σχολής διακόπηκε από τον πρώην Πρόεδρο Κάρτερ εξαιτίας της ανησυχίας που εκφράστηκε σχετικά με τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ξαναλειτούργησε από τον Ρ. Ρίγκαν σαν μέρος της πολιτικής του για τη Λατινική Αμερική.

Πάντως, σχεδιάζεται νέα κινητοποίηση που αναμένεται για τις 26, 27, 28 του Απρίλη μπροστά στο Λευκό Οίκο. Απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και αναμένεται να ακολουθήσει συνέχεια...

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ