Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παιδιά με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

ΤΟΠΕΚΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΣΑΣ. -

Το σκηνικό δεν ήταν περισσότερο από ένας παιδικός καυγάς. Η πιτσιρικαρία μάλωσε στο μάθημα της γυμναστικής, ότανένας πιο παθιασμένος και μαχόμενος πιτσιρικάς σε μία στιγμή έκρηξης απείλησε τους συμμαθητές του ότι "όποιος τον πλησιάσει θα τον σκοτώσει"...

Οι αντιδράσεις των υπευθύνων του σχολείου ήταν άμεσες και ιδιαιτέρως αμερικανικές. Τον περιέλαβαν οι ψυχολόγοι, οι διευθυντές και τον πέρασαν σε ανάκριση δευτέρου βαθμού, ενώ δεν έλειψε και η αστυνομία από τη σκηνή, η οποία ακαριαία μόλις ειδοποιήθηκε κατευθύνθηκε στο σπίτι του μικρού μαθητή και ανέκρινε τη μητέρα του για να σιγουρευτεί αν υπάρχουν όπλα στο σπίτι! Το παιδί μετά από ομόφωνη απόφαση δε συνελήφθη μιας και δε βρήκαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του και ο ίδιος δεν έδειξε να κατανοεί την... εγκληματική δραστηριότητά του. Το περιστατικό μάλλον είναι τραγελαφικό και αυτό το αντιλήφθηκε και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος έσπευσε να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις πανικού λέγοντας ότι "αν αυτό συνέβαινε δύο χρόνια πριν, απλά ο μικρός θα καθάριζε με μία μίνι διάλεξη, όμως οι καιροί...".

Η αντίδραση του διευθυντή Ρόμπερτς παρά την αμερικανική υπερβολή και τη χαρακτηριστική ευθυνοφοβία της, κρύβει μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Αυτή της μεταβολής των αμερικανικών σχολείων σε χώρους άσκησης βίας αλλά και απρόκλητης εγκληματικότητας, όπου μικροί μαθητές λύνουν τις διαφορές τους - "ήταν φάουλ αυτό", "όχι δεν ήταν" - με όπλα και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν υποδυθεί το ρόλο του αστυνόμου.

Πολυπληθή περιστατικά εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές και θύματα παιδιά και εφήβους έχουν καταγραφεί που κάνουν πιο επικίνδυνα τα σχολεία από τα γκέτο των τερατουπόλεων. Μόνο αυτή την άνοιξη: Στο Κλάμαθ Φολς, της Πολιτείας του Ορεγκον, δύο κορίτσια του γυμνασίου αποβλήθηκαν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδίαζαν τη δολοφονία μίας συμμαθήτριάς τους που είχαν διαφορές. Στο Ράιαν της Οκλαχόμα, δύο 15χρονοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας ενός καθηγητή τους, όταν απείλησαν ότι θα βάλουν βόμβα. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος με ανάλογα περιστατικά, με πιο σοβαρό αυτό όπου ένας μαθητής λυκείου στο Κονέκτικατ άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του σε σχολικό χορό, σκοτώνοντας έναν καθηγητή του και τρεις συμμαθητές του.

Πολλά έχουν γραφτεί και σίγουρα πολύ μελάνι ακόμα θα καταναλωθεί για να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο, που ανάγκασε ακόμα και αυτόν τον Πρόεδρο να στραφεί προς τους "απλούς πολίτες" αφήνοντας για λίγο τα υπερατλαντικά του ταξίδια και να διακηρύξει ότι είναι "ανησυχητικό φαινόμενο που όλοι θα πρέπει να σκύψουμε επάνω του". Οι διαστάσεις που λαμβάνει η παιδική εγκληματικότητα είναι εκρηκτικές αλλά ουδείς λόγος γίνεται για τα πραγματικά αίτια που οδηγούντους Αμερικανούς - και όχι μόνο - ακόμα και τα παιδιά να επιλύουν τις διαφορές τους με δραστικά (βλέπε όπλα) μέτρα. Αυτόν τον κόσμο έφτιαξαν εξάλλου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθητής σκότωσε με τόξο καθηγητή (2015-04-21 00:00:00.0)
16χρονος ο δράστης της νέας επίθεσης σε σχολείο (2013-01-12 00:00:00.0)
Κρούσμα αυταρχισμού από τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2009-01-11 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα εφηβικής βίας (2000-05-13 00:00:00.0)
Το τραγικό φαινόμενο της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ (1998-06-14 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με αντιεκπαιδευτική πολιτική και αυταρχισμό (1997-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ