Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αποφασιστική συνέχιση της απεργίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Στα πρόθυρα "νευρικής κρίσης" βρίσκονται τόσο οι εργοδότες όσο και η κυβέρνηση της χώρας μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των απεργών που συνεχίζουν για ένατη μέρα την κινητοποίησή τους και διανύοντας αισίως τη δεύτερη βδομάδα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων και της εργοδοσίας, όπου όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους αναμένοντας ένα "θετικό" αποτέλεσμα, κατέρρευσαν.Αυτό ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Χανς Γιένσεν."Η Συνομοσπονδία Δανών Εργοδοτών (DA) είπε όχι στις νέες προτάσεις μας και αρνήθηκε νέες συναντήσεις μαζί μας", δήλωσε ο Γιένσεν προς τους δημοσιογράφους μετά την έξοδο του από την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της DA. H κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είχε διαφανεί λίγο νωρίτερα, όταν οι εργοδότες πριν την προσέλευσή τους είχαν εκδώσει τελεσίγραφο, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν, εκτός εάν τα συνδικάτα εγκρίνουν τη συμφωνία που πρότεινε η εργοδοτική πλευρά! "Από εδώ και στο εξής δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των συνομιλιών", δήλωσε ο Γερν Νεέργκααρντ Λάρσεν,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DA, χωρίς όμως να αποκλείσει παντελώς το ενδεχόμενο να επαναληφθούν αργότερα οι συνομιλίες. Πώς μπορεί να γίνει αυτό παραμένει άγνωστο, αφού το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας σε χτεσινή του ανακοίνωση απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις της εργοδοσίας για να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και αναφέρει ότι θα δημοσιοποιήσει τις δικές του αντιπροτάσεις. "Είπαμε όχι και συνεχίζουμε να λέμε όχι στις προτάσεις", υπογράμμισε συνοψίζοντας τη θέση των εργαζομένων ο Γιένσεν.

Αυτό το "όχι" το βροντοφώναξαν στεντόρεια και οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος μαζικά στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα Συνδικάτα σε εννέα πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης. Καθώς λοιπόν τα συνδικάτα διοργάνωναν τις διαδηλώσεις, την ίδια ώρα οι εργοδότες απειλούσαν με κλείσιμο των εργοστασίων. Ηδη, χτες προχώρησαν στην εφαρμογή του σχεδίου που είχαν εκπονήσει και με τους απεργούς ενώθηκαν ακόμα 60.000 εργαζόμενοι - κυρίως πωλητές και ηλεκτρολόγοι - που απείχαν αναγκαστικά από την εργασία τους, εξαιτίας του λοκ - άουτ που πραγματοποίησε η "Δανική Ενωση Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών", μέλος της ομπρέλας της Ενωσης Εργοδοτών.

Ποικίλες συνέπειες

Χτες συμπληρώθηκαν εννέα μέρες από την έναρξη της απεργίας, την προηγούμενη Δευτέρα 27 του Απρίλη. Η απεργία αποφασίστηκε την Παρασκευή (24/5), μετά την απόφαση των συνδικάτων στη βιομηχανία, στις κατασκευές και τις αεροπορικές μεταφορές να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για τη νέα διετή σύμβαση εργασίας. Μία απόρριψη που ξάφνιασε τους πάντες και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Παράλληλα, πολλοί λίγοι ανέμεναν ότι η πανεθνική απεργία, που ξεκίνησε χωρίς κανείς να της δίνει την πρέπουσα σημασία, θα εξελισσόταν στην πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση μετά το 1985, όταν οι απεργίες είχαν διαρκέσει δύο βδομάδες. Σ' αυτήν συμμετέχουν πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι (το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας) στον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να έχει παραλύσει κάθε διακίνηση εμπορευμάτων, να κλείσουν πολλές βιομηχανικές μονάδες και να ακυρωθούν οι περισσότερες εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, ενώ έχει προκαλέσει ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα. Νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί είχαν σταματήσει από μέρες να λειτουργούν, ενώ ήρθαν να προστεθούν τα σχολεία. Πολλοί δημόσιοι τομείς, όπως η διακομιδή των απορριμμάτων, υπολειτουργούν.

Αυτός όμως που βρίσκεται στη δεινότερη θέση φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν,αφού ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονται αδιαπραγμάτευτες, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σημείο. Να απορρίψουν από κοινού την υπόδειξη του Ρασμούσεν για την ανάθεση της διαμάχης σε επιδιαιτητή της εθνικής αγοράς εργασίας, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Ο Ρασμούσεν είχε αποφύγει να αναμειχθεί στην εργασιακή αυτή διένεξη, προσπαθώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος μίας απόφασης ή στάσης, ιδιαίτερα τρεις βδομάδες πριν από το κρίσιμο - για το κυβέρνηση της μειοψηφίας που ηγείται - δημοψήφισμα της 28ης Μάη, για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Αργά χτες το βράδυ, σε μία ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς, ο υπουργός Εργασίας, Οβε Χίγκουμ,απαίτησε συνάντηση και με τα δύο μέρη. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η διαμεσολάβηση του υπουργού Εργασίας αποβεί άκαρπη, τότε ίσως η κυβέρνηση πάρει μέτρα τέτοια που να αναγκάσει τους απεργούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς χτες χρειάστηκε να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα, πουλώντας συνάλλαγμα, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατήσει τη δανική κορόνα σε κάποιο επίπεδο, μια και η απεργία την είχε "ταρακουνήσει και ζαλίσει" υπερβολικά. Ο ίδιος δε ο Ρασμούσεν δήλωσε ότι η απεργία την πρώτη βδομάδα στοίχισε 4 δισ. κορόνες (556 εκατ. δολ.), ποσό που αντιστοιχεί στο 0,5% του ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ