Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Γιέλτσιν ελίσσεται για να διατηρήσει την ίδια πολιτική

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες διάταγμα, με το οποίο δίνεται στη νέα κυβέρνηση της χώρας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, δηλαδή κατάργησε την υποχρεωτική διαδικασία συντονισμού των κυβερνητικών αποφάσεων με την προεδρική διοίκηση του Κρεμλίνου. "Δεν εμπιστευόμασταν σε όλα την κυβέρνηση Τσερνομίρντιν. Τώρα δίνουμε στην κυβέρνηση περισσότερα δικαιώματα, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στον Πρόεδρο και τη χώρα", δήλωσε ο Γιέλτσιν πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο. Κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα είναι πιο δεμένη, απ' ό,τι η προηγούμενη. "Η παλιά κυβέρνηση έμοιαζε με σπασμένη σκάλα, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού, των αναπληρωτών του, των υπουργείων και των υπηρεσιών. Τώρα θα υπάρχουν λιγότερα υπουργεία και η διοίκηση της κυβέρνησης θα διαιρεθεί στα δύο", πρόσθεσε ο Γιέλτσιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο γραφειοκρατική από την προηγούμενη. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση, κρίνοντας από τη σύνθεσή της και τις δηλώσεις ανωτάτων κρατικών αξιωματούχων, σκοπεύει να συνεχίσει τη χρεοκοπημένη κοινωνικοοικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο Ανατόλι Τσουμπάις και η ομάδα του κατ' υπαγόρευση του ΔΝΤ. Ολα δείχνουν, επίσης, ότι και οι μέθοδοι δουλιάς των "νεαρών μεταρρυθμιστών" δε θα διαφέρουν από τις προηγούμενες.

Από την άλλη μεριά, ενώ στο Κρεμλίνο συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, νέα εξέλιξη παίρνουν τα σκάνδαλα γύρω από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ετσι, η εισαγγελία της Μόσχας απήγγειλε επίσημη κατηγορία κατά του Αλφρέντ Κοχ, δεξί χέρι του Τσουμπάις στην υπόθεση του ξεπουλήματος της παλλαϊκής περιουσίας μέσω των "ιδιωτικοποιήσεων". Ο Κοχ κατείχε θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και διετέλεσε πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας. Πέρσι απολύθηκε από τη θέση του μετά το σκάνδαλο με την παχυλή αμοιβή (90.000 δολάρια) για άγραφο βιβλίο για την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία. Στην ίδια υπόθεση είναι μπλεγμένος και ο Τσουμπάις, που κατηγορήθηκε από τον Τύπο για καλυμμένη δωροληψία. Αυτός, όμως, έκανε αγωγή κατά των δημοσιογράφων για την "προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του", αλλά έχασε τη δίκη στις 29 Απρίλη. Παρ' όλα αυτά, στις 30 Απρίλη, με σύμφωνη γνώμη του Γιέλτσιν, διορίστηκε πρόεδρος της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρίας "ΡΑΟ ΕΕΣ ΡΩΣΙΑΣ". Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για ιδιοποίηση κρατικής περιουσίας και εναντίον άλλων "επιφανών" μεταρρυθμιστών.

Η απαγωγή του Βλάσοφ

Αγνοείται η τύχη του εκπροσώπου του Προέδρου Γιέλτσιν στην Τσετσενία Βαλεντίν Βλάσοφ, ο οποίος απήχθη την 1 Μάη. Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, με επιστολή του στον Γιέλτσιν ζήτησε συγνώμη για το συμβάν και πρότεινε να γίνουν κοινές προσπάθειες για την αναζήτηση και απελευθέρωση του Βλάσοφ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Βασίλιεφ δήλωσε στις 5 Μάη ότι η απαγωγή μπορεί να έχει ως σκοπό όχι μόνο τη συνηθισμένη αποκόμιση κάποιου χρηματικού ποσού, αλλά και να αποβλέπει στη ματαίωση της διαδικασίας διευθέτησης των σχέσεων Ρωσίας - Τσετσενίας και της βελτίωσης της όλης κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλι δημαγωγίες από τον Γιέλτσιν (1998-02-18 00:00:00.0)
Οι γνωστοί ελιγμοί του Γιέλτσιν (1998-01-20 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή πολιτική, απαρχή των αγώνων (1998-01-04 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας (1997-06-12 00:00:00.0)
Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία (1997-05-23 00:00:00.0)
Πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές (1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ