Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Οφ σάιντ οι Γάλλοι

Βατερλό για τους διοργανωτές αποδείχτηκε η υπόθεση "εισιτήρια". Πολύ πριν αρχίσει το 16ο Μουντιάλ οι επικρίσεις πήραν τη... μορφή χιονοστιβάδας. Αιτία η μοιρασιά των "μαγικών χαρτιών" σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Με το θέμα ασχολήθηκαν ακόμα και ευρωβουλευτές, που απαίτησαν τιμωρίες και πρόστιμα...

Η Οργανωτική Επιτροπή (CFO) εξέδωσε συνολικά 2.559.241 εισιτήρια. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους 1 στα 3 πήγαν σε φιλάθλους εκτός Γαλλίας. Ομως, αυτό δεν ικανοποίησε τους ποδοσφαιρόφιλους στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στη "γηραιά ήπειρο". ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όταν διαπίστωσαν το πρόβλημα, άσκησαν εντονότατες πιέσεις με ελεγχόμενα όμως αποτελέσματα.

Υστερα απ' το θόρυβο που δημιουργήθηκε η CFO αποφάσισε να διαθέσει 170.000 "μαγικά χαρτιά" μέσω τηλεφωνικών κρατήσεων. Περίπου 90 άνθρωποι απαντούσαν στις κλήσεις απ' το εξωτερικό, υπήρχαν όμως και άλλοι 30 για τις κλήσεις εσωτερικού...

Η τηλεφωνική γραμμή άρχισε να λειτουργεί στις 22/4 το πρωί. Μόνο την πρώτη μέρα δέχτηκε περίπου 20 εκατ. κλήσεις απ' τις οποίες 15 εκατ. απ' τη Βρετανία. Μόνο όμως 50 χιλιάδες Βρετανοί κατάφεραν να επικοινωνήσουν... Το εγχείρημα είχε και άλλες παρενέργειες. Οι Βρετανοί είχαν προνοήσει και διέθεταν συγκεκριμένο αριθμό γραμμών γι' αυτό τον σκοπό. Αντίθετα, στην Ολλανδία εκείνη τη μέρα το 70% των κλήσεων ήταν για τη Γαλλία. Τα κέντρα υπερφορτώθηκαν μ' αποτέλεσμα κάποια στιγμή το απόγευμα να "πέσουν"!

Η ουσία πάντως δεν άλλαξε. Οπως παραδέχτηκαν οι διοργανωτές, τα περισσότερα απ' τα 15.000 εισιτήρια που διατέθηκαν την πρώτη μέρα, πήγαν σε Γάλλους. Ο γγ της ΦΙΦΑ, Γ. Μπλάτερ, αναγνώρισε πως το σύστημα πώλησης είναι λάθος και θ' αλλάξει πριν το επόμενο Μουντιάλ. Απ' τη μεριά του ο Βαν Μιρτ, υπεύθυνος της επιτροπής ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απείλησε με τιμωρία.

Μια ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε ν' αναδιανεμηθούν 712.484 εισιτήρια, παρότι έχουν ήδη πουληθεί, και τιμωρία ύψους 1 εκατ. γαλλικών φράγκων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα λοιπόν παίχτηκε ένα άλλο ντέρμπι. Υστερα απ' αυτό οι ελπίδες των Γάλλων για μοναδική διοργάνωση μάλλον βγήκαν... οφ σάιντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ