Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πρόσωπο

Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ

Το όνομα του πρωθυπουργού του Ινδουιστικού/Εθνικιστικού Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) ξαφνικά βρέθηκε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, την προηγούμενη βδομάδα: Οι πέντε ατομικές δοκιμές που η Ινδία πραγματοποίησε, αυτοανακηρυσσόμενη σε πυρηνική δύναμη,και η δήλωσή του της Παρασκευής ότι τα όπλα "θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί",δημιούργησαν τις προϋποθέσεις κούρσας εξοπλισμών στη Νοτιοανατολική Ασία. Παράλληλα, "διασάλευσαν" για τα καλά τη "Διεθνή Τάξη Πραγμάτων", αναγκάζοντας τους... τοποτηρητές της στις ηγεσίες των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας να αντιδράσουν με ευρείες, οξύτατες οικονομικές κυρώσεις.

Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δείχνει πάντως, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ελίτ της Ινδίας, άκαμπτος. Δηλώνει ότι η χώρα του "είναι έτοιμη να υποστεί τις κυρώσεις".Και ...προσφέρεται να διαπραγματευτεί τη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών - υπό άλλους όρους πλέον.

Οι ινδικές κινήσεις, σε τακτικό στρατιωτικό επίπεδο, φαίνεται πως στρέφονται κατά της Κίνας ("επίσημη" πυρηνική δύναμη) και του Πακιστάν. Το τελευταίο, που έχει στο παρελθόν συγκρουστεί τρεις φορές με την Ινδία, φαίνεται ότι θα απαντήσει: Ο πρωθυπουργός του Ναουάζ Σαρίφ έλεγε την Παρασκευή ότι "αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή" από το κάνει και αυτός πυρηνική δοκιμή.

Η απόληξη της κρίσης, που υπέφωσκε από την αρχή του χρόνου και ξέσπασε αυτό το μήνα, παραμένει απρόβλεπτη. Η διπλωματία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους χωρών βαδίζουν περίπου στα τυφλά, πάνω σε ένα ιδιαιτέρως λεπτό στρώμα πάγου...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ