Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
"Χαστούκι" στο δουλεμπόριο

Τέρμα στο φαινόμενο των "ενοικιαζόμενων" (!) εργατών έβαλε η κινητοποίηση των εργαζομένων

"Να σταματήσει τώρα το δουλεμπόριο". Με αυτό το σύνθημα, εργαζόμενοι του μετρό,πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυναμική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό",καταδικάζοντας τις προσπάθειές της για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο και διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις και ξεμπλοκάρισμα των εργασιών. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων υποχρέωσε σε αναδίπλωση την εταιρία, καθώς εκπρόσωποί της δεσμεύτηκαν χτες, σε συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων του Συνδικάτου Αθήνας και του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό,για σταμάτημα του φαινομένου της "ενοικίασης" (!) εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, η Κοινοπραξία για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών στο έργο "νοικιάζει", από εργολάβους, εργαζόμενους που δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μεροκάματα πείνας και ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι πρώην απολυμένοι απ' την κοινοπραξία. Το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας απαίτησε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και οι 150 "ενοικιαζόμενοι" εργάτες να προσληφθούν κανονικά από την κοινοπραξία. Ηδη, μετά την κινητοποίηση, από χτες άρχισε η διαδικασία πρόσληψής τους.

Παράλληλα, η εταιρία αναδιπλώθηκε από την αδιάλλακτη στάση της για αυξήσεις 4% και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συζητήσεις πάνω στα αιτήματα των εργαζομένων.

Τα συνθήματα "Γάλλοι, Γερμανοί, εδώ δεν είναι Αφρική" και "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι",δόνησαν το χώρο του εργοταξίου των Σεπολίων, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας."Σε καμιά περίπτωση, δε θα επιτρέψουμε να υπάρξει στο μετρό σκλαβοπάζαρο", σημείωσε ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. Επισήμανε πως το έργο εδώ και δυο χρόνια είναι μπλοκαρισμένο, με το πρόσχημα να βρεθούν οι τεχνικές λύσεις και αναρωτήθηκε: "Εδώ και μήνες έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις. Γιατί δεν υλοποιούνται; Το ΥΠΕΧΩΔΕ δε δίνει εντολή ή άρχισαν πάλι οι εκβιασμοί της κοινοπραξίας; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο υπουργός να βγει ανοιχτά και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, που αυτός κάθε φορά πληρώνει τα "σπασμένα"".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γ. Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ