Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Αναγκαία η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος

Γ. Σκιαδιώτης: τα προβλήματα των εργαζομένων οφείλονται στον απάνθρωπο νόμο του καπιταλιστικού υπερκέρδους

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 23ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από τα κενά έδρανα και την απουσία του μεγαλύτερου μέρους των αντιπροσώπων, ενδεικτικό της προσπάθειας εκφυλισμού των εργασιών από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση.

Η αίθουσα των εργασιών μπορεί να παρουσίαζε αυτή την εικόνα, στους διαδρόμους και στα γύρω δωμάτια όμως υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα. Σε αυτό πρωταγωνίστησε η ΠΑΣΚΕ, καθώς κατέβαλλε απεγνωσμένες προσπάθειες να μην εκφραστούν προς τα έξω τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος αντίστασης απέναντι στο μαύρο μέτωπο πολυεθνικών - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αλλαγή των συσχετισμών και το δυνάμωμα της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε ο Γ. Σκιαδιώτης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην τοποθέτησή του στο 23ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ο Γ. Σκιαδιώτης κάλεσε τους σύνεδρους να ενισχύσουν την ΕΣΑΚ, τονίζοντας πως η παράταξη θα συνεχίσει την πάλη: Ενάντια στους βιομήχανους και τα μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις τους υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ενάντια στην καταστολή και στην τρομοκρατία. Για την υπεράσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Για μισθούς που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στη διετή σύμβαση ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Για δημόσια δωρεάν σύγχρονη υγεία και παιδεία, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Για να μην περάσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων. Για τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, ικανού να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.

Αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και στη χώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως στη χώρα μας η ανεργία ξεπέρασε το 12% και τις 300.000 οι άστεγοι, ενώ τα κέρδη των 400 μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 500 ως 5.000%. Επεσήμανε ότι "τα προβλήματα των εργαζομένων οφείλονται στον απάνθρωπο νόμο του καπιταλιστικού υπερκέρδους και ότι αυτόν στηρίζουν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ πολυεθνικά κέντρα, μεγαλοκαναλάρχες, κόμματα και κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς συνειδήσεων, θέλοντας να επιβάλλουν τις δικές τους αντιδραστικές αξίες σαν οράματα των εργαζομένων".

Επεσήμανε ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση "υιοθέτησαν τις αστικές αντιλήψεις, συνέβαλαν στον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, βοήθησαν κυβέρνηση και εργοδότες να περάσουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μέσα απ' τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" και τον "κοινωνικό διάλογο"". Υπογράμμισε πως το διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν ελπιδοφόροι αγώνες των εργαζομένων της χώρας και διεθνώς. Τόνισε πως η ΕΣΑΚ πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τον συντονισμό δράσης των εργαζομένων, ότι αποτελεί εγγύηση για κάθε εργαζόμενο που θέλει να αγωνιστεί. Τέλος, χαρακτήρισε σαν αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου πανεργατικού μετώπου πάλης.

Αδιάφορο και κακόγουστη παράσταση χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Φ. Φατούρος,εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, το συνέδριο! Εκανε λόγο αόριστα για προβλήματα των εργαζομένων, καταφεύγοντας στα γνωστά κυβερνητικά επιχειρήματα περί παγκοσμιοποίησης που απαιτεί "πλανητική σκέψη" και πορεία προς την ΟΝΕ με μέτρα "σύγκλισης των κοινωνικών δικαιωμάτων"! Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κατανάλωσε σε επίθεση προς αυτούς που "κάνουν στείρες αντιπαραθέσεις", "χωριστές Πρωτομαγιές", ισχυριζόμενος θρασύτατα ότι αποδυναμώνουν τον αγώνα των εργαζομένων που τάχα η ΠΑΣΚΕ εγγυάται!

Ο Τ. Στασινόπουλος,εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, στην ομιλία του επιχειρηματολόγησε κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΝΕ που τάχα "θέλουν νοικοκύρεμα, βελτίωση των οικονομικών, ανάπτυξη... "!

Ο Κ. Γκουτζαμάνης,εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, στην ομιλία του περιόρισε την κριτική του για τη δράση του ΕΚΑ στο τελευταίο οκτάμηνο σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πλήρη στήριξη που πρόσφερε η παράταξή του στη μη αυτοδύναμη ΠΑΣΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με ομιλίες συνέδρων και ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή, ενώ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων θα γίνουν από τις 28 έως τις 30 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ