Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κερδίσαμε αρκετά - θέλουμε περισσότερα

Κυβέρνηση και ΣΕΒ ομολόγησαν ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ενίσχυσε σημαντικά τα κέρδη των βιομηχάνων, με συνέπεια η κερδοφορία των επιχειρήσεων να είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Τι πέτυχαν με τις παρεμβάσεις τους οι βιομήχανοι και ποιος είναι ο νέος κατάλογος με τις διεκδικήσεις τους

Στα δύο χρόνια που μας πέρασαν (1996-1997) κερδίσαμε από την κυβέρνηση πολλά, στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και ανάκαμψης των κερδών μας. Δεσμευομαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και στα επόμενα χρόνια, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα (εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις) και άλλα μέτρα που θα της υποδείξουμε, ώστε να συνεχιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεών μας με γοργούς ρυθμούς και στα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ. Αδιάψευστος μάρτυρας, τόσο ο απολογισμός του έργου της απερχόμενης διοίκησης του ΣΕΒ και το πρόγραμμα δράσης της νέας διοίκησης (όπως διατυπώθηκε με τις ομιλίες των προέδρων των βιομηχάνων) όσο και οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Το σκηνικό των εργασιών της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ήταν το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:

  • Η απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΒ παρουσίασε στην πρωινή συνεδρίαση αναλυτικά στους βιομήχανους τον απολογισμό του έργου της (δηλαδή τι απέσπασε από την κυβέρνηση προς όφελος των βιομηχάνων) για το διάστημα που πέρασε.
  • Η νεοεκλεγείσα νέα διοίκηση παρουσίασε - διά στόματος των δύο προέδρων της στην απογευματινή συνεδρίαση - το πρόγραμμα δράσης του ΣΕΒ για τα επόμενα χρόνια (τι ακριβώς θα διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση διεύρυνσης των κερδών και άλλων προνομίων).
  • Οι εργασίες της συνέλευσης του ΣΕΒ έκλεισαν με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,που ήταν πλήρως προσαρμοσμένες με τις ομιλίες των προέδρων του ΣΕΒ. Δηλαδή, με τις ομιλίες τους, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησαν σε όλα σχεδόν - ένα προς ένα - τα ζητήματα που έθεσε η ηγεσία των βιομηχάνων, τόσο για το τι έκανε η κυβέρνηση προς όφελος των βιομηχάνων, όσο και για το τι πρόκειται να κάνει στο επόμενο διάστημα.
Αυτά κερδίσαμε...

Στον απολογισμό δράσης για τη διετία 1996-1997, μεταξύ των προληπτικών και κατασταλτικών παρεμβάσεων του ΣΕΒ στην κυβέρνηση και άλλους φορείς του δημοσίου, που στέφθηκαν με επιτυχία, αναφέρονται οι επιτυχίες της ηγεσίας του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ επιδιώκουν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις"... Μεταξύ των παρεμβάσεων του ΣΕΒ - είτε αυτές εξασφάλισαν τη διεύρυνση των κάθε είδους προνομίων των βιομηχάνων από τον κρατικό κορβανά είτε συνέβαλαν στο να ξηλωθούν κατακτήσεις των εργαζομένων - αναφέρονται και οι εξής:

1. Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, στον οποίο η συμβολή του ΣΕΒ στη "διαμόρφωση της μορφής, της διαδικασίας και των πορισμάτων του" θεωρείται "ουσιώδης". Να σημειωθεί ότι με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο κυβέρνηση και βιομήχανοι επιδίωξαν και πέτυχαν το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, με τη συναίνεση των ελεγχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργατοϋπαλλήλων.

2. Οικονομική πολιτική.Με την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος "δικαιώθηκε η θέση του ΣΕΒ", που επί 3 χρόνια με σταθερότητα διεκδικούσε εγκατάλειψη της πολιτικής της "σκληρής δραχμής" και αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί έμφαση στη "δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές".

3. Αναπτυξιακός νόμος.Η τελική μορφή του νέου αναπτυξιακού νόμου "διαμορφώθηκε μετά από σοβαρές παρεμβάσεις του ΣΕΒ, που επέτυχαν βελτιώσεις σε σημαντικά σημεία"... Και μεταξύ των "βελτιώσεων", που πέτυχαν οι βιομήχανοι, με τις παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ήταν διατήρηση ή διεύρυνση φορολογικών και άλλων προνομίων, όπως αυξημένες επιχορηγήσεις, αφορολόγητα αποθεματικά κτλ.

4. Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ)."Με συνεχείς παρεμβάσεις μας βελτιώθηκαν οι μηχανισμοί του ΚΠΣ". Στα πλαίσια αυτών των "βελτιώσεων", μεταξύ άλλων, εξασφαλίστηκαν και 70 δισ. δραχμές, επιπλέον,που μεταφέρθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των βιομηχάνων μέσω του Προϋπολογισμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας.

5. Προγραμματικές Συμφωνίες.Το χρόνο που πέρασε προωθήθηκε ουσιωδώς "η εφαρμογή του θεσμού των προγραμματικών συμφωνιών", όπου η "συμβολή του ΣΕΒ ήταν καθοριστική". Δηλαδή, η ηγεσία του ΣΕΒ, που εμφανίζεται πολέμιος των "κρατικών παρεμβάσεων", ζήτησε και πέτυχε τη θεσμοθέτηση συμβάσεων που θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις (τιμές κτλ.) με τους οποίους οι βιομήχανοι και άλλοι ιδιώτες θα προμηθεύουν το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

6. Η εξασφάλιση φτηνότερου τιμολογίου της ΔΕΗ, για το βιομηχανικό ρεύμα. Οπως αναφέρεται, μεταξύ των "παρεμβάσεων του ΣΕΒ που στέφθηκαν μεεπιτυχία", είναι και η "συνεργασία της ΔΕΗ να προσφερθεί προαιρετικά από 1-1-97 τριζωνικό τιμολόγιο στη μέση τάση"...

Τα επιτεύγματα της ηγεσίας του ΣΕΒ επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος σκιαγραφώντας με την ομιλία του το τι έδωσε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διεύρυνσης των κερδών και άλλων προνομίων των βιομηχάνων,ομολόγησε δημόσια πως η πολιτική της κυβέρνησης συνέβαλε στη "βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων" και ότι σήμερα "το περιβάλλον δράσης του επιχειρηματικού τομέα, ποτέ δεν ήταν καλύτερο στα τελευταία 20 χρόνια"!

... και αυτά αξιώνουμε

Επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία που λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη" - που στην περίπτωση των βιομηχάνων σημαίνει πως όσο πιο πολλά κερδίζουν από την ακολουθούμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, τόσο μεγαλώνει η ασυδοσία τους για περισσότερα κέρδη και προνόμια - η ηγεσία του ΣΕΒ παρέθεσε και το σχετικό κατάλογο με τις "επιθυμίες - αξιώσεις" για μέτρα που θα διευρύνουν τα προνόμια και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Μεταξύ των πιο σημαντικών αξιώσεων που προβάλλει η ηγεσία του ΣΕΒ και διεκδικεί την ικανοποίησή τους, είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος "άμεσης δράσης" συστατικά στοιχεία του οποίου θα είναι τα εξής:

Πρώτον, να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων του δημοσίου και του χρέους, με μείωση των δαπανών (σ. σ. κοινωνικού χαρακτήρα), με την εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας και τη μείωση της φορολογίας. Στα πλαίσια αυτά, αξίωσαν να μειωθεί κι άλλο η ήδη συμβολική φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και δηλώνουν ότι οι βιομήχανοι θα αντιταχθούν "σθεναρά σε κάθε πρόταση αύξησης της φορολογίας των παραγωγικών δραστηριοτήτων" και ότι θα επιδιώξουν "τη μείωσή τους" και παράλληλα "να εφαρμοστεί μια πολιτική περικοπής των δαπανών, στηριγμένη σε αυστηρή πολιτική προσλήψεων και συνεπή εισοδηματική πολιτική"...

Δεύτερον, να επιταχυνθεί η πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, προωθώντας με συνέπεια την ιδιωτικοποίηση τόσο των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν μπει στη "μαύρη λίστα" όσο και άλλων. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "πρέπει να προχωρήσει, χωρίς καμιά παρέκκλιση, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που πριν λίγες μέρες ανήγγειλε ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας". Δεν παρέλειψαν μάλιστα οι βιομήχανοι να μεμφθούν την κυβέρνηση, επειδή αφήνει εκτός ιδιωτικοποίησης τους τομείς των "μεταφορών και ενέργειας" και έτσι να ζητήσουν επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της επιχειρήσεις, στον ΟΑΣΑ, αλλά και στις τράπεζες. "Στόχος μας συνεπώς θα είναι - είπε ο Ιάσων Στράτος - όχι μόνο να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί και αποτελεί το απαραίτητο mimimum, αλλά και να επεκταθεί". Καθαρές κουβέντες...

Τρίτον, απαίτησαν ξήλωμα του 8ωρου και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν - με την εντατικοποίηση της εργασίας και του βαθμού εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας - τη μεγιστοποίηση των παχυλών και προκλητικών κερδών των εμποροβιομηχάνων και τραπεζιτών. Δίνοντας "γραμμή" στην κυβέρνηση, τι θα πρέπει να κάνει στους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι "πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας" και πως ένα από τα θέματα που θα πρέπει να λυθούν είναι και η "διευθέτηση των ωρών εργασίας"..

Τέλος, η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκρυψε ότι "θα δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο" για να προωθηθούν από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα που "βρίσκονται σε εξέλιξη", όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό,η εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων από τους κοινοτικούς πόρους για τη βιομηχανία και η προσαρμογή της παιδείας στην παραγωγή φτηνής εργατικής δύναμης.

Η σιωπή που τήρησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στο νέο κατάλογο με τις αξιώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση άρνηση. Αντίθετα, το κλείσιμο της χαιρετιστήριας ομιλίας του Κ. Σημίτη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, που - απευθυνόμενους στους βιομήχανους - είπε "αξίζει να δουλέψουμε αποφασιστικά και αταλάντευτα" για να εκπληρωθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ (που θεωρείται για την κυβέρνηση και τους βιομήχανους... "εθνικός στόχος", λέει πολλά!

Ισως όμως, κυβέρνηση και βιομήχανοι, υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ισως, δηλαδή, ξεχνούν πως εκτός από τη θεία υπομονή των εργαζομένων, υπάρχει και η θεία οργή τους.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ