Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργεί η Ελλάδα

Από τον Εβρο έως την Κρήτη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απεργούν και διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης της αντεργατικής επέλασης και των ΜΑΤ. Στις 9.30 πμ στην Ομόνοια το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην προσυγκέντρωση των σωματείων. Στις 10.30 πμ στην Κάνιγγος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

Στους ρυθμούς της πανεργατικής απεργίας έχει παραδοθεί από τα χαράματα η χώρα, ενώ σε απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και σε όλες τις πόλεις, οι εργαζόμενοι δίνουν το πραγματικό περιεχόμενο και σ' αυτή τη μάχη. Λένε ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Λένε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην κατάργηση του οχτάωρου και στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Καταγγέλλουν την κυβέρνηση της αντεργατικής επέλασης και των ΜΑΤ. Παίρνουν στα χέρια τους την προοπτική της πάλης και δίνουν νέα ώθηση στις κινήσεις συντονισμού που αναπτύσσονται στη βάση. Καταδικάζουν ταυτόχρονα τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που φέρουν τεράστια ευθύνη για το σημείο που έχουν οδηγηθεί σήμερα τα πράγματα.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ σωματεία της Αθήνας διοργανώνουν προσυγκέντρωση στις 9.30 πμ στην Ομόνοια.

Στην απεργία παίρνουν μέρος οι εργαζόμενοι όλου του ιδιωτικού τομέα,οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα νομοσχέδιο για την κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου και τη "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", αλλά και το πρώτο πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων που θα δρομολογήσει την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες, σε τράπεζες, σε δημόσιες επιχειρήσεις, στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα,που - εκτός των άλλων - είναι αντιμέτωποι με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και τον αυταρχισμό, με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση να προωθήσει τα παραπάνω.

Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι,που δέχονται ευθείες βολές στο βασικό τους δικαίωμα της μονιμότητας και είναι αντιμέτωποι με την προσπάθεια για επιβολή μερικής απασχόλησης, με την αναβίωση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα του '51 και με τη δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων σε 1.750 δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς.

Στις στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει στα πλαίσια της πανεργατικής απεργίας, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.Σε σχετική ανακοίνωσή του, θέτει ως βασικά αιτήματα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες, 35ωρο - 5ήμερο, προσλήψεις 500 οδηγών κλπ., ενώ θέτει ως λύση για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών τη δημιουργία ενιαίου φορέα.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση και στην προσυγκέντρωση των σωματείων στις 9.30 πμ στην Ομόνοια, απευθύνει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.Στην απεργία καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συμμετέχει με τετράωρη στάση εργασίας από 12μ έως 4μμ, με αίτημα την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών.

Εικοσιτετράωρη οι πιλότοι και διοικητικοί της ΟΑ

Η ηγεσία της ΟΣΠΑ χωρίς καν να συνεδριάσει το ΔΣ αποφάσισε να μετατρέψει την απεργία σε τρίωρη στάση εργασίας. Για την απόφασή της αυτή καταγγέλλεται από την Επαγγελματική Ενωση Αέρος Ελλάδας (διοικητικοί υπάλληλοι ΟΑ), η οποία μετέχει στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία. Εικοσιτετράωρη κάνουν επίσης και οι πιλότοι της "Ολυμπιακής".

Προσπάθειες υπονόμευσης

Την προσπάθεια για υπονόμευση της απεργίας από μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών.Η παράταξη καταγγέλλει επίσης τη χυδαία επίθεση, στη χτεσινή σύσκεψη των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του ΔΣ κατά συνδικαλιστών της παράταξης. Η Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στις 9.30 πμ στην πλατεία Γεωργίου και τονίζει την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών και του συντονισμού της δράσης.

Εξάλλου στελέχη της ΠΑΣΚΕ και σε άλλους χώρους έχουν επιδοθεί είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα σε μια προσπάθεια να υπονομευτεί η σημερινή απεργία και ιδιαίτερα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν την πλειοψηφία στις διοικήσεις. Ετσι το σωματείο ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα και το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΔΑ αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποφάσισε απλώς μια δίωρη στάση εργασίας...

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 πμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 πμ μπροστά στο ΕΚ της πόλης. Στα Τρίκαλα στις 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο. Στην Καρδίτσα την ίδια ώρα στο τοπικό ΕΚ.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων έχει προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου, ενώ η συγκέντρωση γίνεται στις 10 πμ στο ΕΚΠ.

Στην Τρίπολη,η συγκέντρωση γίνεται στις 10 πμ στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Στην Καλαμάτα,στις 10 πμ στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ προσυγκέντρωση έχει η ΕΣΑΚ στις 9.30 στο Αναψυκτήριο. Στην Κόρινθο,στις 9 πμ στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια ώρα γίνεται συγκέντρωση στο Λουτράκι στο ΕΚ.

Στη Χαλκίδα

Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα "για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου και της παρέας τους, δήθεν αντιπολίτευσης ΝΔ και ΣΥΝ, που ετοιμάζουν για τους εργάτες τα χειρότερα" απευθύνει η Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας και καλεί τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και τη μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 το πρωί, να σηματοδοτήσουν το δικό τους μονόδρομο, αυτόν του πανεργατικού αγώνα και της συνεχούς πάλης για μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη ζωή.

Λυπάται η κυβέρνηση

Τη "λύπη της κυβέρνησης" για την εκδήλωση απεργιών εξέφρασε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι η λύπη αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η κυβέρνηση αναγκαζόταν για να αποφύγει τις απεργίες να μην εφαρμόσει την πολιτική της!

Ο υπουργός αφού υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι "είναι απαραίτητη για το μέλλον της χώρας", ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ήταν επιτυχείς, για να ερμηνεύσει στη συνέχεια αυτόν τον ισχυρισμό του ως αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ