Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΒ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΚΕ
Αντίσταση στη διάλυση του δημόσιου τομέα πετρελαίου

Την ανάγκη ανάπτυξης ενός συντονισμένου αγώνα για την απόκρουση των συνεπειών της διάλυσης - ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα πετρελαίου πριν είναι αργά, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Διυλιστηρίων του ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες μεθοδεύσεις κυβέρνησης - διοίκησης για το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων (πρώην ΔΕΠ).

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται:

"Σχετικά με την ανακοίνωση - πρόσκληση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ περί διάθεσης μετοχών στους εργαζόμενους, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Με καθυστέρηση 10 ετών η νεοφιλελεύθερη - νεοσυντηρητική πολιτική ηγεσία του τόπου, στο πρόσωπο της κυβέρνησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της ακραιφνείς της νεοφιλελεύθερης ΝΔ, "ανακάλυψε" και μας προσφέρει τον λαϊκό καπιταλισμό...

Ας πληροφορήσουν όμως τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματα ανάλογων εγχειρημάτων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ιδιαίτερα στην Αγγλία της Θάτσερ για παράδειγμα, όπου το τίμημα τελικά ήταν η ανεργία, απολύσεις, μείωση αποδοχών κ.ά..

Η Διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ. και η κυβέρνηση, φυσικά θεωρούν τους εργαζόμενους το λιγότερο ανόητους ή αφελείς. Αντίθετα από πότε το χρηματιστήριο διαδραμάτισε ή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, της κάθε χώρας; Ο πλούτος κάθε χώρας, αυτό που ονομάζεται "Εθνική Οικονομία" ή ανάπτυξη, είναι αποτέλεσμα που δημιούργησε και δημιουργεί η εργατική τάξη, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και όχι τα χρηματιστήρια. Πλούτος που τον καρπούται μια ελάχιστη μειοψηφία του λαού, που τον διοχετεύει είτε στις τράπεζες του εξωτερικού, είτε στον τζόγο του χρηματιστηρίου, είτε σε αντιπαραγωγικές "επενδύσεις".

Δε μας εκπλήσσει η θεοποίηση του χρηματιστηρίου απ' την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο και τέλος απ' τη Διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ. Εδώ γέμισε η χώρα καζίνα, στο χρηματιστήριο θα κολλούσαν; Εδώ πάνε να μετατρέψουν έναν ολόκληρο λαό σε τζογαδόρο και παίχτη.

Η Διοίκηση των ΕΛ. ΠΕ. δηλώνει ότι γνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων στην πρόοδο της εταιρίας. Σοβαρά; Εδώ δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και καταπατήθηκε η συμφωνία της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση. Αν στην ουσία αναγνώριζαν τις προσπάθειές μας, γιατί καθυστερούν να υπογραφούν οι συμβάσεις εργασίας με ικανοποίηση των εφικτών αιτημάτων, γιατί "ξεχνούν" την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ενιαίου και δημοκρατικού κανονισμού εργασίας, που να διευρύνει και να κατοχυρώνει τις καταχτήσεις μας; Γιατί δεν προχωρούν τα οργανογράμματα - δυναμολόγια, γιατί καθυστερούν επικίνδυνα οι προγραμματισμένες επενδύσεις, γιατί κλείνουν τα χημικά της ΕΚΟ; Μήπως αργά - αργά οδηγούν τα ΕΛ. ΠΕ. στο εγγύς μέλλον σε μια μεγάλη εμπορική τελικά πολυεθνικής ή στα χέρια εγχώριων "διαπλεκόμενων";

Οι μετοχές που μας καλούν να αγοράσουμε, διευκολύνοντάς μας με δάνειο, αποτελούν Δούρειο ίππο. Στόχο έχουν να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους ότι είναι "μέτοχοι" και να περιορίσουν τις απαιτήσεις και διεκδικήσεις τους, για το καλό της "εταιρίας μας", για το καλό της μετοχής μας.

Βέβαια η απόκτηση μετοχών ενδέχεται να αποφέρει κάποια οικονομικά οφέλη. Ωστόσο τα όποια "οφέλη" αν τελικά υπάρξουν, δε θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της "μετοχοποίησης" στις εργασιακές μας σχέσεις, στην απασχόλησή μας, στο μέλλον του δημοσίου τομέα πετρελαίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο δέλεαρ των μετοχών. Να απαιτήσουν από τη συνδικαλιστική μας ηγεσία να τεθεί επικεφαλής ενός συντονισμένου αγώνα για την απόκρουση των συνεπειών της διάλυσης-- ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα πετρελαίου πριν είναι ΑΡΓΑ.

Η νεοφιλελεύθερη θύελλα δεν είναι πρόσκαιρη και προσωρινή. Δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι για την ΟΝΕ, ούτε με τους "εκσυγχρονισμούς", ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.

Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε χρέος να προειδοποιήσουμε και να προτείνουμε την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, που αποτελεί μονόδρομο για το λαϊκό κίνημα και θα ανοίξει δρόμους για την άλλη πορεία σ' αυτόν τον τόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ