Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασίζουμε και διατάσσουμε...

Παράνομη κήρυξε την απεργία στην Ιονική το Πρωτοδικείο. Με ανοιχτή γενική συνέλευση σήμερα στις 11 στον Πειραιά, απαντούν οι εργαζόμενοι της Ιονικής. Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι με τη βία των ΜΑΤ και την ποινικοποίηση θα περιορίσουν τους αγώνες

Οργή και αγανάχτηση προκαλεί στους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας - και όχι μόνο - η απόφαση που εξέδωσε τελικά χτες το απόγευμα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Εχοντας υπόψη του και τη, σχετική, πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της Ιονικής, το δικαστήριο, δεν περιορίστηκε να κρίνει την απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα ως παράνομη!Προχώρησε και παραπέρα. Με την απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο διατάσσει και την άμεση διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων και απαγορεύει οποιαδήποτε απεργία στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα! Οι εργαζόμενοι, απαντώντας στη νέα πρόκληση και στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, έχουν συγκαλέσει για σήμερα το πρωί στις 11 ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζομένων έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομη, έγινε με σαφή καθοδήγηση από το επιτελείο της κυβέρνησης και την ηγεσία ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση εκποίησης της Τράπεζας. Είχαν προηγηθεί μάλιστα η εισβολή των ΜΑΤ στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας στον Πειραιά και η επιχείρηση διασυρμού των εργαζομένων που διεκδικούν την παραμονή της Τράπεζας στο δημόσιο τομέα. Με την ίδια δικαστική απόφαση απειλούνται με χρηματικό πρόστιμο 400.000 δραχμών, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων της Ιονικής για κάθε μέρα που θα συνεχιστεί η απεργία.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ - "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και σημειώνει:

"Η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την αντεργατική και φιλομονοπωλιακή της πολιτική, καθημερινά διολισθαίνει όλο και πιο πολύ στην τρομοκρατία, στη βία, στον αυταρχισμό, στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ καταγγέλλει τα κυβερνητικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας είτε αυτά εκφράζονται με την κατασυκοφάντηση, είτε με τα ΜΑΤ και την ποινικοποίηση της απεργίας τους.

Η χρησιμοποίηση κατ' επανάληψη των Δικαστηρίων για καταδικαστικές αποφάσεις - καρμπόν σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων εγείρει σοβαρό ζήτημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη.

Αυταπατώνται όμως, όσοι πιστεύουν ότι με τη βία των ΜΑΤ και την ποινικοποίηση θα περιοριστούν οι αγώνες. Καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι αυτή η πολιτική δεν παίρνει βελτιώσεις και ότι πρέπει να ανατραπεί.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αποφασιστικά τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας στην Ιονική. Να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα, να απαιτήσουν να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Οι αγώνες δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε με την τρομοκρατία, ούτε με την καταστολή. Καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ορθώνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ με την υπονόμευση των αγώνων και την άρνησή τους για συντονισμό της πάλης και να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση των αγώνων, αναπτύσσοντας τη δράση τους από τα κάτω και συντονίζοντας με δικές τους πρωτοβουλίες αυτή τη δράση".

Καταδικασμένη πολιτική

Για την απόφαση - πρόκληση ο Αντώνης Αντύπας,μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η δικαστική απόφαση για την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί από τον κ. Γιαννόπουλο, είναι καταδικαστική. Η δικαιοσύνη για άλλη μια φορά χαρακτηρίζει μια απεργία παράνομη. Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια δε θα μπορέσουν να σταματήσουν τους αγώνες των εργαζόμενων. Δε θα μπορέσουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων στην Ιονική. Αυτή η κυβερνητική πολιτική είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των εργαζόμενων. Επιβάλλεται να ανατραπεί κάτω από την πίεση μαζικών ενωτικών και συντονισμένων αγώνων. Εχουν τεράστιες ευθύνες οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ γιατί ακόμα και σήμερα που βγαίνουν τέτοιες κατάπτυστες καταδικαστικές αποφάσεις το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν πλάτη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το πέρασμα αυτής της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Ιδιαίτερες ευθύνες έχει η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ γιατί με τη χτεσινή απόφαση που πήρε στο γενικό συμβούλιο, έδωσε μήνυμα στην κυβέρνηση για σκλήρυνση της αδιαλλαξίας της. Επιβάλλεται τώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Τα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ στέκονται δίπλα στους απεργούς της Ιονικής, θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να έχει ο αγώνας αποτελέσματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ