Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
"Ναι" στην εκποίηση της Ιονικής

Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Εμπορικής, ενεργώντας ως υπάκουοι υπάλληλοι της κυβέρνησης, ψήφισαν ΝΑΙ στην πώληση των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας

Ενα ακόμα βήμα πιο κοντά στο ξεπούλημα βρίσκεται η Ιονική Τράπεζα, με τη χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της "μητέρας" Εμπορικής Τράπεζας, που είπε "γιες σερ" στις σχετικές εντολές της κυβέρνησης. Την ώρα που οι απεργοί διαδήλωναν στους δρόμους της Αθήνας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και την ώρα που τα δικαστήρια έβγαζαν απόφαση, με την οποία χαρακτήριζαν "παράνομη" την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στην Ιονική, την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΔΣ της Εμπορικής. Στη συνεδρίαση αυτή προτάθηκε (από ποιον;) να παρθεί απόφαση, με την οποία το ΔΣ της Εμπορικής θα εισηγείται στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 19 του Ιούνη,την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (πάνω από 51%) της Ιονικής.

Η πρόταση αυτή, που είναι εναρμονισμένη με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ιονική σε κάποιον εκλεκτό ιδιώτη (είπε κανείς τίποτε για "διαπλεκόμενα" και πελατειακές σχέσεις;), πέρασε με πλειοψηφία! Οι αρνητικές ψήφοι και οι μικροδιαφοροποιήσεις, που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής, έχουν να κάνουν, κυρίως, με τις πολιτικές έριδες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Η απόφαση του ΔΣ της Εμπορικής, να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής, πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση το συμφέρον των δύο τραπεζών, των εργαζομένων σ' αυτές και της εθνικής οικονομίας γενικότερα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εξής μικρή "λεπτομέρεια". Ενώ, δηλαδή, το πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ πρότεινε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών,η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Εμπορικής ψήφισε με άλλα κριτήρια. Να θυμίσουμε πως η ΜΟΝΙΤΟΡ είναι ξένος οίκος, που προσέλαβε - αντί αδράς αμοιβής, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών - η διοίκηση της Εμπορικής και του ανέθεσε να μελετήσει και να προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για τη συνεργασία Εμπορικής και Ιονικής.

Σαν καλοί υπάλληλοι, τα μέλη του ΔΣ της Εμπορικής, ψήφισαν με βάση την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης (που θέλει "εδώ και τώρα" ξεπούλημα της Ιονικής) και όχι με γνώμονα τη βιωσιμότητα των δύο τραπεζών, που κατά τη ΜΟΝΙΤΟΡ είναι η συγχώνευση. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Εμπορικής - άρα και ο εκάστοτε διοικητής - διορίζονται από την κυβέρνηση. Και αν θέλουν να διατηρήσουν την "καρέκλα" τους, θα πρέπει να υπακούουν στις εντολές του εκάστοτε πολιτικού τους προϊσταμένου, γιατί διαφορετικά απειλούνται με "ξήλωμα" από τη θέση τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Η τελευταία πράξη του δράματος για την εκποίηση της Ιονικής έχει προγραμματιστεί να "παιχτεί" στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Με δεδομένο ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων - όπως και η διοίκηση της Εμπορικής και των άλλων ελεγχόμενων από το κράτος δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών - είναι στην ουσία υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως στη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής, θα ψηφίσουν ΝΑΙ στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ομολογούν ότι προωθείται η ιδιωτικοποίησή της (1999-07-21 00:00:00.0)
Για την εκποίησή της ας πληρώσει ο καθένας τις ευθύνες του (1999-02-14 00:00:00.0)
Συζήτησαν για την εκποίηση της Ιονικής (1998-07-22 00:00:00.0)
Τώρα ομολογούν την πώληση μετοχών (1998-05-22 00:00:00.0)
Πούλησε στα μουλωχτά το 2,6% της Ιονικής; (1998-05-15 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες για τον όμιλο της Εμπορικής (1998-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ