Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για τον όμιλο της Εμπορικής

Εντείνονται οι διεργασίες για το μέλλον της σχέσης Εμπορικής - Ιονικής, στην κατεύθυνση της πώλησης της δεύτερης, που θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει γίνει ακόμη καμία ανακοίνωση. Η "τύχη" της Ιονικής και η μέθοδος με την οποία μπορεί να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή της - θέμα για το οποίο δε φαίνεται να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις - αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Εμπορικής Π. Γεωργουτσάκου.

Στα πλαίσια αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση που θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων της Εμπορικής και της Ιονικής με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών, προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του πορίσματος της πολυεθνικής Monitor. Η τελευταία είχε αναλάβει να συντάξει μελέτη σχετικά με το σχήμα που θα πρέπει να έχουν στο εξής οι δύο τράπεζες (σήμερα η Εμπορική έχει το 62% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής). Στο πόρισμα εξετάζονται - σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε πάρει η Monitor - όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών ή και ο πλήρης διαχωρισμός τους, αλλά ως καλύτερη δυνατή λύση προκρίνεται η συγχώνευση των δύο τραπεζών με απορρόφηση της Ιονικής από την Εμπορική. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση - όπως προκύπτει από επανειλημμένες δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου - προωθεί την επιλογή της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας Π. Γεωργουτσάκος φέρεται να υποστηρίζει το σενάριο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, θέση που δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εργαζόμενους. Από την άποψη αυτή, δε φαίνονται άσχετες φήμες που κάνουν λόγο για επικείμενη απομάκρυνση (ή παραίτηση) του διοικητή της Εμπορικής (οι ίδιες φήμες μιλούν για αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα διοικητή της Κτηματικής Β. Ράπανο). Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υποστήριζαν χτες ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον Π. Γεωργουτσάκο δε συζητήθηκε το θέμα της τύχης Εμπορικής - Ιονικής, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάη. Στο πνεύμα αυτό, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία συγκεκριμένη απόφαση για τη σχέση των δύο τραπεζών, τονίζοντας σ' αυτή τη λογική ότι είναι πιθανά όλα τα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το "φως" της δημοσιότητας (συγχώνευση με προφανή στόχο την πώληση στη συνέχεια "πακέτου" των δύο τραπεζών, απόσχιση της Ιονικής από τη μητρική Εμπορική και πώληση της πρώτης, απευθείας πώληση του πακέτου μετοχών της Ιονικής που κατέχει η Εμπορική κλπ.).

Ερωτηματικά για τη συγχώνευση

"Νάρκη" στο καθεστώς των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενδέχεται να θέτει η κυβέρνηση με την απόφαση για τη συγχώνευση της Εθνικής Κτηματικής με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας. Κι αυτό, γιατί - όπως εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες - μόλις υλοποιηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών, η Εθνική Κτηματική (πρόσφατα απορρόφησε τη Στεγαστική) θα χάσει αυτόματα το δικαίωμα να χορηγεί επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια. Μέχρι σήμερα, δικαίωμα χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων είχαν η Εθνική Κτηματική, η Εθνική Στεγαστική (και οι δύο θυγατρικές της Εθνικής) και η ASPIS BANK.

Μετά την πρόσφατη απορρόφηση της Εθνικής Στεγαστικής από την Εθνική Κτηματική και την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Κτηματικής από την Εθνική Τράπεζα, στην ουσία, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το δικαίωμα μονοπώλησης των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων στην ASPIS BANK, εκτός κι αν δοθεί το δικαίωμα χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε όλες τις εμπορικές τράπεζες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ηγετικό στέλεχος της ASPIS BANK είναι ο Κ. Καρατζάς, αδελφός του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χρονικό της λεηλασίας(2003-08-03 00:00:00.0)
Τώρα ομολογούν ότι προωθείται η ιδιωτικοποίησή της(1999-07-21 00:00:00.0)
Αλλάζει ο χάρτης στην τραπεζική αγορά(1998-07-05 00:00:00.0)
Τώρα ομολογούν την πώληση μετοχών(1998-05-22 00:00:00.0)
Υποπτα παιχνίδια με Εμπορική και Ιονική(1998-01-28 00:00:00.0)
Στο 13,75% τα στεγαστικά της Κτηματικής(1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ