Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφάσεις στήριξης των τραπεζικών κερδών

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής δημοπρασίας η Τράπεζα της Ελλάδας "αγόρασε" από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 900 δισ. δραχμών για 14 μέρες, πληρώνοντας επιτόκιο 14,25% ή τόκους 4,9 δισ. δραχμών

Χρυσές δουλιές κάνουν οι τράπεζες και με την "αντιπληθωριστική" πολιτική της κυβέρνησης, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι από τη μια η μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (όλων των κλάδων) και από την άλλη η συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων και τη "στέγνωμα" της αγοράς από ρευστό. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, που αγοράζει "ακριβά" το ρευστό που συγκεντρώνουν στα "γκισέ" τους οι τράπεζες, με την τακτική της "δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων".

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία κατά τη χτεσινή "δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 14,25% έγιναν δεκτές καταθέσεις συνολικού ποσού 900 δισ. δραχμών". Οπως μάλιστα διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, "οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών, ικανοποιήθηκαν, αναλογικά, σε ποσοστό 29,12%".

Από την παραπάνω ανακοίνωση προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, ότι οι τράπεζες δήλωσαν πρόθυμες να καταθέσουν για 14 μέρες στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δραχμές συνολικού ύψους 3.090,7 δισεκατομμυρίων, βρίσκοντας ότι το προσφερόμενο επιτόκιο (14,25%) ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Δεύτερον, ότι η Τράπεζα Ελλάδας δέχτηκε μόνο το 29,12% των δραχμών που προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν οι τράπεζες και για την ακρίβεια 900 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τρίτον, για το διάστημα των 14 ημερών, που θα καταθέσουν αυτά τα 900 δισ. δραχμές στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι εμπορικές τράπεζες θα εισπράξουν τόκους συνολικού ύψους 4,9 δισ. δραχμών.

Στην ουσία δηλαδή, μ' αυτή την τακτική - που εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - η Τράπεζα της Ελλάδας, διατηρεί υψηλά τα επιτόκια των χορηγήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι δύο χτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις οποίες αλλάζουν τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας για διάστημα 1 ημέρας. Με την πρώτη απόφαση, αυξάνεται από 10,90% σε 11,50% ετησίως το επιτόκιο του πρώτου κλιμακίου και από 9,60% σε 9,75% ετησίως το επιτόκιο του δεύτερου κλιμακίου. Με τη δεύτερη απόφαση, μειώθηκε από 14,75% σε 14,25% ετησίως το επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι αποφάσεις αυτές, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, αποσκοπούν στον "περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων που εμφανίστηκαν τελευταία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ