Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιταχύνονται τα σχέδια ξεπουλήματος

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στα επιτελεία της κυβέρνησης υπό το βλέμμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ

Με σύνθημα "ιδιωτικοποιήσεις παντού", η κυβέρνηση προωθεί άμεσα τα σχέδια ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες), ενώ δεν αποκλείεται η άμεση ιδιωτικοποίηση μιας από τις τρεις αυτές ΔΕΚΟ. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής και Ιονικής, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πώλησης σε ιδιώτες του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας που διατηρεί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ενώ σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη, όπου και θα οριστεί η ημερομηνία έναρξης της τρίτης φάσης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Στο μεταξύ, από χτες άρχισαν οι επαφές των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και επικεφαλής των ΔΕΚΟ, στα πλαίσια του ελέγχου που κάνει ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Χτες, για δυόμισι περίπου ώρες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συζητούσε με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλη τα θέματα ..."εξυγίανσης" των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, και του ΟΑΣΑ, καθώς και τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία". Κατ' ιδίαν, μετά την αποχώρηση Μαντέλη, για μισή περίπου ώρα οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπαντωνίου συζήτησαν για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών Εμπορική και Ιονική, ενώ το πρωί για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον πρόεδρο της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκο. Είναι εμφανές ότι στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική "όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο το καλύτερο", σε μια προφανή της επιδίωξη, μέσω των επιταχυνόμενων διαδικασιών, να αιφνιδιάσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους εργαζόμενους), αλλά και τα τμήματα εκείνα του συνδικαλιστικού κινήματος που αντιστέκονται στις επιλογές της.

Σε δηλώσεις, τις οποίες έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό "το πρόγραμμα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ, όπως των ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ενώ έγινε και μια ανασκόπηση των εξελίξεων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά σε δεύτερο πραξικόπημα κατά της "Ολυμπιακής", καθώς έχει επιλέξει τη λύση της παράδοσής της σε ιδιώτη "στρατηγικό επενδυτή". Ο τελευταίος, με την αγορά ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας, θα αναλάβει εν λευκώ και τη διοίκηση της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, τα σχέδια "εξυγίανσης", η ανατροπή δηλαδή των εργασιακών σχέσεων, θα προχωρήσουν, αλλά τα κυβερνητικά επιτελεία, μετά τις μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", επιχειρούν τακτικές κινήσεις σε επιμέρους θέματα. Κυβερνητικά στελέχη φέρονται να δηλώνουν ότι η διαδικασία "εξυγίανσης" στις "προβληματικές ΔΕΚΟ" είναι μεν αναγκαία, αλλά τα μέτρα που θα προωθηθούν δε θα είναι τόσο επώδυνα, όπως αυτά της "Ολυμπιακής". Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με την επίκληση διαφόρων "προκλητικών προνομίων" που διατηρούν οι τελευταίοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι βέβαια η απομόνωση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να εφαρμοστούν απρόσκοπτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ