Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολόγοι και αρχαιολογικός νόμος

Με αφορμή την προσεχή ημερίδα με θέμα το σχέδιο του αρχαιολογικού νόμου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,επιφυλασσόμενος να καταθέσει στην ημερίδα πλήρες κείμενο προτάσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του: "Η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές η χώρα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης της αρχαιολογικής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα.Ο νέος αρχαιολογικός νόμος πρέπει να λάβει υπόψη του τη σχετική νομολογία και τις συμπληρώσεις του ισχύοντος, και να βασιστεί και στη συσσωρευμένη πείρα των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ, κυρίως των αρχαιολόγων...".

Αντίθετα από όσα "ελπιδοφόρα" περιέχει το εισαγωγικό κείμενο του σχεδίου, από τα άρθρα του - όπως επισημάνει ο ΣΕΑ - "απουσιάζει η πνοή του εκσυγχρονισμού, αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς συμβάσεις για τον πολιτισμό και την προστασία του, ούτε η εμπειρία και οι γνώσεις των αρχαιολόγων".Το νομοσχέδιο "διαπνέεται από άκρατο συγκεντρωτισμό,που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, γραφειοκρατίας και θα περιπλέξει τα προβλήματα". Η "αποσπασματική προσέγγιση" πολλών καίριων θεμάτων "είναι καταφανής" ακόμα και σ' εκείνα που, σύμφωνα με τις βασικές αρχές, "πρέπει να τεθούν σε ξεκάθαρη βάση" (όπως οι σχέσεις ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ). Κοινός τόπος η ασαφής διατύπωση "θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου, επομένως στην προστασία των αρχαίων".

"Ο τίτλος του νομοσχεδίου για ουσιαστικούς και ιστορικούς λόγους θα πρέπει να εμπεριέχει τη φράση "αρχαιολογική κληρονομιά"",αφού αρχαία θεωρούνται πλέον όλα τα μνημεία έως το 1830. Τέλος δε διασφαλίζεται η κρατική μέριμνα για τον ευαίσθητο τομέα της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.Το προσχέδιο "στερείται σφαιρικής και πλήρως επεξεργασμένης ενιαίας αντίληψης για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των μνημείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην αρχή του 21ου αιώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ