Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΜΑΗ
Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης και Εθνικής Αντίστασης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σ' ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και τις ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της, οι εκδηλώσεις προς τιμή της 9ης Μάη 1945, Μέρας συντριβής του φασισμού και Μέρας της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης. Η μαζική παρουσία των αγωνιστών, των φίλων της Αντίστασης και της νεολαίας - όπου και αν έγινε ο γιορτασμός - ήταν μια απάντηση στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να μειώσουν τη σπουδαία σημασία της μέρας αυτής, μετονομάζοντάς τη σε μέρα της Ενωμένης Ευρώπης.

Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί, ότι γενική απαίτηση των αγωνιστών είναι, στις 9 του Μάη, να γιορτάζεται η Μέρα της Εθνικής Αντίστασης και όχι στις 25 Νοέμβρη, μέρα που γιορτάζεται η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Η μάχη στο Γοργοπόταμο θα τιμάται όπως όλες οι μεγάλες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ.

Πάτρα

Ο Δήμος Πατρέων και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ σε κοινή εκδήλωση τίμησαν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και τη μνήμη των 13 αγωνιστών που απαγχόνισαν οι χιτλεροφασίστες κατακτητές στις 9 Μάη 1944 στην Πάτρα.

Στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών της πόλης, τόπο εκτέλεσης των 13 ΕΑΜιτών πατριωτών, έγινε μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών με την παρουσία πολλών νέων. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Δήμου Πάτρας, της Νομαρχίας Αχαϊας και ο αστυνομικός διευθυντής Αχαϊας. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος του δημάρχου Πάτρας, εκπρόσωπος του Νομάρχη Αχαϊας και ο Χρήστος Αγγελόπουλος μέλος του ΝΓ Αχαϊας της ΚΝΕ.

Ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Θεοφιλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μέγιστη σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης σ' αυτήν, αλλά και τη μεγάλη συμβολή του ΕΑΜικού κινήματος.

Βόλος

Στην εκδήλωση των αντιστασιακών Μαγνησίας, παραβρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τονγραμματέα της Μ. Τσόνα.Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νέας Ιωνίας Γ. Ιωαννίδης και Σ. Λημνιός,αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δημ. Γυναικών, της Επιτροπής Ειρήνης και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΝΕ ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας Κ. Θώμος.Από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, χαιρέτισεο αγωνιστής Γιάννης Γούσης - Ξάνθος.

Καρδίτσα

Οι αγωνιστές των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ - ΠΕΑΤΑΘ - ΠΕΕΠΠ του Ν. Καρδίτσας, συγκεντρώθηκαν στον κινηματογράφο του Δήμου Καρδίτσας και γιόρτασαν την 53η επέτειο.

Παρόντες ήσαν οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές του νομού, πολιτικά κόμματα, πρόεδροι κοινοτήτων και μαζικοί Φορείς της περιοχής.

Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 22 παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, εκατοντάδες αγωνιστές, φίλοι της Αντίστασης και πολύς κόσμος, πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στη συμπρωτεύουσα με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 9 Μάη, για να τιμηθεί η μέρα της αυντριβής του φασισμού.

Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς και μέσα σε κλίμα αγωνιστικό και ενθουσιώδες, τραγουδήθηκαν από όλους αντάρτικα και αντιστασιακά τραγούδια. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έκαναν πορεία, κρατώντας τα λάβαρά τους, προς στο μνημείο των εργατών που δολοφονήθηκαν το 1936 από τους φασίστες του Μεταξά και κατέθεσαν στεφάνια.

Από τις κρατικές αρχές δεν παραβρέθηκε κανείς! Από τα ΜΜΕ μόνο ο "Ριζοσπάστης" ήταν παρών και η τηλεόραση της ΕΤ-3.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Επιτροπών Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων.

Καβάλα

Την αίθουσα των γραφείων του Παρ/τος Καβάλας πλημμύρισαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, φίλοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που μέσα σε αγωνιστική ατμόσφαιρα γιόρτασαν την επέτειο. Ο Πρόεδρος του Παρ/τος Γ. Μπόχαρης μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης αυτής ημέρας.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες της ΝΕ του ΚΚΕ, του Νομ. τμήματος της ΑΔΕΔ, της Επιτροπής Ειρήνης και της Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Καπνεργάτη, με τραγούδια της Αντίστασης και κατάθεση στεφανιών στο ομώνυμο άγαλμα.

Δράμα

Επιτυχία σημείωσε και η εκδήλωση στη Δράμα που έγινε στο Εργατοϋπαλληλικό της Κέντρο. Παραβρέθηκαν ο νομάρχης, εκπρόσωπος της ΝΕ του ΚΚΕ και πολύς κόσμος. Η Πρόεδρος του παρ/τος Μ. Παπαναγιώτου - Λαζαρίδου στην ομιλία της αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες των λαών της Ευρώπης και κύρια της Σοβ. Ενωσης για το γκρέμισμα του φασισμού. Ακολούθησε πορεία προς το Ηρώο και κατάθεση στεφάνων.

Κομοτηνή

Στο δημαρχείο της πόλης γιορτάστηκε και στην Κομοτηνή η 9η Μάη 1945. Παρευρέθη ο δήμαρχος, αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ, της Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης και πλήθος αντιστασιακών. Ο πρόεδρος του παρ/τος έκανε την κεντρική ομιλία. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο της πόλης.

Διδυμότειχο

Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και στο Διδυμότειχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα διδάγματα του τότε προχωράμε στο σήμερα και το αύριο (2023-05-10 00:00:00.0)
Τιμήθηκαν οι θυσίες των αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ (2001-10-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις (1998-05-08 00:00:00.0)
Στο Γοργοπόταμο την Κυριακή (1996-11-29 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1996-11-24 00:00:00.0)
Η Πάτρα τιμά τους απαγχονισμένους αγωνιστές (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ