Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Τα "λιοντάρια" βρυχώνται ακόμα;

Οι Γερμανοί μετέδωσαν το σπορ στην αφρικανική χώρα περίπου το 1880. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι όμως έγινε το 1926 (!!!) μεταξύ Γάλλων αποίκων και μεικτής ημεδαπών. Το πρωτάθλημα αρχικά βασίστηκε στην περιοχή γύρω από την πόλη Γιαουντέ. Ακολούθησε η Νιουάλα και προοδευτικά εξαπλώθηκε σ' όλη τη χώρα. Το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας ο... βρυχηθμός των "λιονταριών" "ξεκούφανε" την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Το Καμερούν έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε σε προημιτελικά. Παρά τα 38 χρόνια του ο Ροζέ Μιλά ήταν πρωτοπόρος σ' αυτή την πορεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα έδωσε πάλι "παρών" σε Μουντιάλ. Μάλιστα πέτυχε γκολ εναντίον της Ρωσίας και έγινε ο γηραιότερος (42 ετών) σκόρερ του θεσμού.

Στα προκριματικά παρουσίασε διαφορετικό πρόσωπο από τη θρυλική ομάδα του '90. Πάντως υπό τον Ανρί Ντεπιέ δε γνώρισε ήττα. Παρ' όλα αυτά ο Βέλγος τεχνικός απολύθηκε και στον τελευταίο αγώνα έκατσε στη θέση του ο Ζαν Μάνγκα Ονγκουένε, καλύτερος παίχτης στη "μαύρη ήπειρο" το '80. Ομως το Καμερούν απογοήτευσε στο Παναφρικανικό και τη θέση του πήρε ο Γάλλος Κλοντ λε Ρουά.

Η ταυτότητά της

Με το ταξίδι στη Γαλλία τα "λιοντάρια" συμπληρώνουν τέσσερις συμμετοχές σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου ('82, '90, '94). Σε 11 αγώνες μετράει 3 νίκες, 4 ισοπαλίες, ισάριθμες ήττες και 14 - 22 γκολ. Εξασφάλισαν το... εισιτήριο ως πρώτα και αήττητα του 4ου αφρικανικού ομίλου μπροστά από Αγκόλα, Ζιμπάμπουε και Τόνγκο. Σε 6 παιχνίδια το Καμερούν πέτυχε 4 νίκες και 2 ισοπαλίες με 10 - 4 γκολ. Μεγαλύτερη διάκριση είναι η παρουσία του στα προημιτελικά το 1990. Επίσης κατέκτησε δύο φορές το Παναφρικανικό Κύπελλο ('84, '88). Στην ομοσπονδία (Φεντερασιόν Καμερουνέζ ντε Φουτμπόλ) είναι εγγεγραμμένοι 9.831 παίχτες. Εθνικά χρώματα έχει το πράσινο, το κόκκινο και το κίτρινο. Απ' τις 18/3 κατέχει τη 48η θέση στη σχετική κατάσταση της ΦΙΦΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ