Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσκύνημα στο νησί του μαρτυρίου

Ενα συγκλονιστικό αφιέρωμα στο κολαστήριο της Μακρονήσου και στις χιλιάδες αγωνιστών που πέρασαν από κει για "ανάνηψη" και "αναμόρφωση" θα προβληθεί στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή, "Ανθρωποι". Μιλούν άνθρωποι, που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν σ' αυτόν τον "κρανίου τόπο", πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, που πήγαν να προσκυνήσουν το νησί του μαρτυρίου τους μετά σχεδόν από 50 χρόνια, αλλά και νέα παιδιά που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τι σημαίνουν οι κορυφαίες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Την εκδήλωση -επίσκεψη τιμής και μνήμης διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Στις 27 του Μάη, έκλεισαν 51 χρόνια από την έναρξη και λειτουργία των κολαστηρίων της Μακρονήσου (1947), αλλά και πενήντα χρόνια από τη φοβερή και εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων κρατουμένων αγωνιστών (29 Φλεβάρη και 1 Μάρτη 1948).

Πάνω στον αλμυρό, στον ανεμοδαρμένο βράχο, εκεί όπου σταυρώθηκε η Ελλάδα, εκεί όπου σταυρώθηκαν οι μαχητές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού, συγκεντρώθηκαν αγωνιστές και τιμητές των αγώνων του λαού μας, για το καθιερωμένο προσκύνημα στην ερειπωμένη πολιτεία.

Κάποιοι έσκυβαν και φύλαγαν το χώμα. Αλλοι σκούπιζαν διακριτικά τα μάτια τους. Οι μνήμες σκαρφάλωναν γεμάτες από ζωή στον μαρτυρικό τόπο. Πρόσωπο με πρόσωπο με φιγούρες ολοζώντανες να μας καλωσορίζουν. Κι ένας σταυρός. Εκεί που ξεψύχησε ο Σαμπατάκος από τα βασανιστήρια, στα 27 του χρόνια. Οι κραυγές των αγωνιστών, που πριν πενήντα χρόνια δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα όργανα της Δεξιάς και των επικυρίαρχων Αγγλοαμερικανών, δυνάμωναν την πίστη και "όρκιζαν" στη συνέχεια των αγώνων τους. Ο Βασίλης Χριστακέας, ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, ο Παναγιώτης Γιατράς και πολλοί άλλοι "ανεπίδεκτοι αναμορφώσεως" θα μας "περπατήσουν" στο χώρο του "συρματοπλέγματος". Η Αλέκα Παϊζη, η Παναγιώτα Κακαβά, συγκρατούμενες στην ίδια σκηνή στο στρατόπεδο γυναικών, "αμετανόητες" αγωνίστριες θυμούνται με το χαμόγελο στα χείλη τις πικρές στιγμές που έζησαν, αλλά και την αλληλεγγύη που τους έδενε. Λίγο πιο κάτω, μια νεκρή πόλη, η "πόλη" του Β Τάγματος. Μέσα από τα ερείπια και τα κόκκινα τούβλα που οι ίδιοι οι εξόριστοι έφτιαχναν, ξεπηδούν χιλιάδες ονόματα αγωνιστών. Στο ρεπορτάζ συνεργάστηκε η Σοφία Αδαμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ