Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβείο "Αλέκος Λιδωρίκης"

Το "Βραβείο Δημοσιογραφίας και Ηθους - Αλέκος Λιδωρίκης",θεσμοθετεί τοΠανεπιστήμιο Αθηνών,μετά από πρόταση του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.Το βραβείο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν μάχιμο δημοσιογράφο ηλικίας μέχρι 50 ετών και θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 5.000.000 δραχμών. Η θεσμοθέτηση του βραβείου συμπίπτει με την ανάληψη από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ (καταγραφή, ταξινόμηση, επεξεργασία και αξιοποίηση) του Δημοσιογραφικού Αρχείου του Αλέκου Λιδωρίκη.Η πρώτη απονομή θα γίνει το Νοέμβριο αυτού του χρόνου, σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το "Δημοσιογραφικό Αρχείο του Αλέκου Λιδωρίκη" καλύπτει 60 και πλέον χρόνια του 20ού αιώνα. Θεωρείται σπάνιο και ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω των αποκλειστικών αποστολών του σε όλο τον κόσμο και των συνεντεύξεων με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αιώνα μας.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η μη κερδοσκοπική Εταιρία "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού" (ιδρύτρια είναι η σύντροφος του Αλέκου Λιδωρίκη, Ζωζώ Λιδωρίκη): "Πιστεύουμε ότι με το βραβείο αυτό, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλει να επιβραβεύσει την επαγγελματική ικανότητα και το ήθος της νεότερης γενιάς δημοσιογράφων, στη σημερινή, δύσκολη και αμφιλεγόμενη εποχή, αλλά και να τιμήσει την παλαιότερη γενιά σπουδαίων δημοσιογράφων, συνοδοιπόρων του Αλέκου Λιδωρίκη, δημοσιογράφων που σε καιρούς πολέμων και κατοχών, με όπλο την πένα τους, ύψωσαν το ηθικό και πνευματικό ανάστημά τους".

Σημειώνουμε ότι ένας από τους κύριους τομείς της Εταιρίας, είναι η καταγραφή της πολιτιστικής μας παράδοσης, ώστε να προάγει σε κάθε τομέα τέχνης, στοιχεία προσιτά στους ερευνητές. Υπό τη στέγη της Εταιρίας, εντάχθηκαν τα προσωπικά αρχεία τριών ανθρώπων, συνοδοιπόρων στον 20ό αιώνα: το τριπλό (θεατρικό - λογοτεχνικό - δημοσιογραφικό) αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη,το ανέκδοτο αρχείο του σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη και το προσωπικό αρχείο του ηθοποιού - θιασάρχη Κώστα Μουσούρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ