Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαδήλωση ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Τριακόσιοι ανθρακωρύχοι από τις βόρειες πόλεις Ιντα και Βορκουτά έφτασαν στις 11 του Ιούνη στη Μόσχα, όπου στο σταθμό Γιαροσλάβλ τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι των αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Αφού διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, "στρατοπέδευσαν" μπροστά στο κτίριο της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ενώ πήγε στο σταθμό, δεν τόλμησε να πλησιάσει τους ανθρακωρύχους και να εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημά τους για την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Εμφανίστηκε όμως πρόθυμα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι ανθρακωρύχοι του ρωσικού Βορρά πήραν στις 15 του Μάη, στη συνέλευση του συνδικάτου τους, την απόφαση για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης αυτής στη Μόσχα διάρκειας ενός μήνα. Οι αρχές της Μόσχας δεν έδωσαν επίσημη άδεια στους μετέχοντες στη διαμαρτυρία να στήσουν τις σκηνές τους και περιόρισαν τη διάρκεια της παραμονής στην πρωτεύουσα στις 3 μέρες. Δεν έγινε γνωστό ακόμα, αν οι ανθρακωρύχοι συμφωνήσουν με την απόφαση αυτή των αρχών της Μόσχας. Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου των Μεταλλωρύχων, Αλεξάντρ Σεργκέγεφ, δήλωσε ότι "με ελεημοσύνες η εξουσία δε θα μπορέσει να καθησυχάσει τους εργάτες". Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους - και οι ανθρακωρύχοι ζητούν επίμονα την παραίτηση του Γιέλτσιν, την εθνικοποίηση του κλάδου εξόρυξης άνθρακα και μόνο σε τελευταία σειρά την καταβολή των μισθών, τότε "είναι αναπόφευκτη η έκρηξη, αν όχι τώρα, τότε το φθινόπωρο". Στις 10 του Ιούνη ανθρακωρύχοι του Κουζμπάς, που ήρθαν στη Μόσχα, μίλησαν στην Κρατική Δούμα και ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση ματαιώνει όλες τις συμφωνίες για την πληρωμή των μισθών. Ο κομμουνιστής βουλευτής Γιούρι Τσουνκόφ, που συμμετείχε μαζί με τους ανθρακωρύχους στην κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όλες οι άλλες μορφές διαμαρτυρίας - συγκεντρώσεις, πικετοφορίες - δεν έδωσαν τίποτα. Ολο και πιο δυνατά ακούγονται οι απειλές για πογκρόμ, προθέσεις για κατάληψη την επόμενη φορά όχι μόνο των σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και για αποκλεισμό των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαιαγωγών, διακοπή της ηλεκτροδότησης, εκκλήσεις να πάρουν τα όπλα για να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά τους".

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών ενώσεων των Πανεπιστημίων, των Ακαδημιών, της αμυντικής επιστήμης και των κρατικών επιστημονικών κέντρων, Β. Σόμπολεφ, ανακοίνωσε ότι το Συνδικάτο της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (ΑΕΡ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην παρρωσική κινητοποίηση των εργαζομένων του επιστημονικοτεχνικού τομέα για την προάσπιση της εθνικής επιστήμης. Επίσης, το συνδικάτο της ΑΕΡ υποστηρίζει το αίτημα για την παραίτηση του Προέδρου Γιέλτσιν και τη διαδικασία αποπομπής του που ξεκίνησε η Κρατική Δούμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ