Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις ΗΠΑ και Κίνας για την πτώση του γιεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την εντεινόμενη ανησυχία των Ιαπώνων για την εξασθένιση της ισοτιμίας του γιεν, σε σχέση με το δολάριο συμμερίστηκαν χτες οι ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Ρόμπερτ Ρούμπιν...

"Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δηλώσαμε επανειλημμένα ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της ιαπωνικής κυβέρνησης αναφορικά με την αδυναμία του γιεν, κυρίως κάτω από το πρίσμα των επιπτώσεών της στο πλεόνασμα του ιαπωνικού εμπορικού ισοζυγίου και στο χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας", επισήμανε ο Ρούμπιν, καταθέτοντας χτες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας. Υπογραμμίζοντας πως η ενίσχυση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του γιεν θα είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ίδιας της ιαπωνικής οικονομίας, ο Ρούμπιν αναφέρθηκε στις κερδοσκοπικές τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αφήνοντας αιχμές για μια πιθανή επέμβαση των

  • "Επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου" υπέρ του ιαπωνικού νομίσματος.

Από την πλευρά της η Τζάνετ Γιέλεν, κύρια σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, προέβλεψε ότι η κάμψη των αμερικανικών εξαγωγών στην Ασία που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 1998 πιθανότατα θα παραταθεί για ολόκληρο το τρέχον έτος, ιδίως στην περίπτωση που η κατάσταση της ασιατικής οικονομίας συνεχίσει να επιδεινώνεται. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος αποτίμησε την απώλεια για την αμερικανική οικονομία από την παραπάνω μείωση εξαγωγών σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια -σχεδόν τα δύο τρίτα αντιπροσωπεύει η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών στη Νότια Κορέα, ενώ περίπου 6 - 8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών στην Ιαπωνία.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου έφτασε σε μια φάση των χτεσινών συναλλαγών στα 142 γιεν στην αγορά συναλλάγματος του Τόκιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 09.00 ώρα Ελλάδος χτες η ισοτιμία δολαρίου - γιεν έφθασε στα 142,10 γιεν, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Σεπτέμβριο του 1990.

Στην πτώση συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιεν αναφέρθηκε χτες και η κινεζική κυβέρνηση, που ζήτησε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο να αντλήσει "θάρρος και σοφία", ώστε να βοηθήσει την Ασία να ανακάμψει από την οικονομική κρίση. "Ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία και οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να αντλήσουν θάρρος και σοφία, προκειμένου να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, για να σταματήσει η περαιτέρω υποτίμηση του γιεν και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
G-20: Ολοι εναντίον όλων! (2013-02-24 00:00:00.0)
Ιαπωνία: Μετρώντας απώλειες και καταστροφές (2011-03-20 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και πανηγύρι για το κεφάλαιο (2010-08-24 00:00:00.0)
Αμερικανική παρέμβαση για ενίσχυση του γιεν (1998-06-18 00:00:00.0)
Χλιαρές οι αντιδράσεις στις φοροπερικοπές Χασιμότο (1998-04-10 00:00:00.0)
Εκτεταμένες δραχμοποιήσεις δανείων σε συνάλλαγμα (1997-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ