Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
Μαζικό "παρών" τιμής και αγώνα

Μαζικό "παρών" αναμένεται να δώσουν αύριο Κυριακή στην εκδήλωση τιμής για τους κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ και οι ΕΠ Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου στα πλαίσια των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, εκεί στο βράχο της Ακροναυπλίας, αγωνιστές της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά και οι επόμενες γενιές των εργαζομένων, μέλη και φίλοι του Κόμματος, ενώ ιδιαίτερη αναμένεται η παρουσία των νεολαίων της ΚΝΕ, που θέλουν να αντλήσουν διδάγματα από το παράδειγμα των Ακροναυπλιωτών κομμουνιστών.

Εκεί, λοιπόν, στο βράχο της Ακροναυπλίας, στο χώρο της θυσίας και του αγώνα όπου χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές, δεσμώτες των φασιστών κατακτητών και μετέπειτα ξενόδουλων αντιδραστικών κυβερνήσεων έγραψαν ιστορία, κομμάτι της ιστορίας του Κόμματος, με τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 9.30 το πρωί θα τιμηθεί η μέγιστη προσφορά των αγωνιστών και του ΚΚΕ, τα 80 χρόνια αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική προκοπή και τα σοσιαλιστικά ιδανικά.

Οπως τονίζουν στο κάλεσμά τους οι Επιτροπές Περιοχής Δυτικής και Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ σχετικά:

"Ανάμεσα στους τόπους του μαρτυρίου, μια ξεχωριστή θέση κατέχει ο βράχος της Ακροναυπλίας. Το κάτεργο αυτό, όπου ήταν φυλακισμένη όλη, σχεδόν, η ηγεσία του ΚΚΕ, υπήρξε πραγματικό κάστρο του αγώνα, που "δε λύγισε η βία" του μοναρχοφασισμού. Εκεί ήταν που αναπτύχθηκε μια υψηλού επιπέδου ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική δραστηριότητα. Η Ακροναυπλία ανέδειξε μια σειρά στελέχη που συγκρότησαν την ηγεσία του Κόμματος στην ένδοξη περίοδο που ακολούθησε. Αρκετοί Ακροναυπλιώτες εκτελέστηκαν απ' τους φασίστες κατακτητές ή έπεσαν στις μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ακροναυπλία περιλαμβάνει:

- 9.30 π.μ.: Αναφορές στα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στην Ακροναυπλία, από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη και τον ηθοποιό Τίτο Βανδή.

- 10.30 π.μ.: Πολιτική ομιλία στο χώρο του μνημείου από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα.

- 11.00 π.μ.: Τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές στον ίδιο χώρο.

Θα ακολουθήσει πορεία από την Ακροναυπλία στο Ναύπλιο. Την ίδια μέρα, θα λειτουργήσει στο χώρο της Ακροναυπλίας φωτογραφική έκθεση, με παράλληλη φωτογραφική υπόμνηση των πτερύγων της φυλακής.

Πούλμαν

Για την εκδήλωση, οι κομματικές οργανώσεις και αντιστασιακοί δρομολογούν λεωφορεία, για τη μετάβαση στο Ναύπλιο.

  • Η ΝΕ Μεσσηνίας και η ΚΝΕ στις 14 Ιούνη.

Στις 6.30 το πρωί από:

- Μεθώνη για Πύλο - Χανδρινό - Νερόμυλο.

- Φοινικούντα για Χαρακοπιό - Πεταλίδι - Ριζόμυλο.

- Χώρα για Γαργαλιάνους - Φιλιατρά - Κυπαρισσία - Αετό - Διαβολίτσι.

- Στούπα για Καρδάμυλα - Καλαμάτα.

Στις 7.00 το πρωί από:

- Καλαμάτα - Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα - Σκάλα - Μελιγαλά - Μερόπη - Οιχαλιά.

- Καλαμάτα για Θουρία κλπ. για Ναύπλιο.

(Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3.000 δραχμές και για τα παιδιά 1.500 δραχμές).

  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ στις 7.00 πμ από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Ανω Πετραλώνων.Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 9225.832 - 3473.573.
  • Το Παράρτημα Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας της ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα Ν. Φιλαδέλφειας στις 6.45 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2525.184 και 2530.706.
  • Από την Πάτρα πούλμαν της ΠΕΑΕΑ ξεκινούν στις 6.00 πμ από την πλατεία Γεωργίου, ενώ της ΚΟ Πάτρας στις 6.30 πμ.
  • Από τον Πύργο Ηλείας πούλμαν ξεκινούν στις 7.00 πμ από την πλατεία Ιατρίδου.
  • Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ διαθέτει πούλμαν από τα γραφεία του, Κύπρου 60 (Οσία Ξένη) στις 6.45 πμ.Για συμμετοχές στο τηλ. 4925.757.
  • Στην εκδήλωση συμμετέχει επίσης η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ με πούλμαν που δρομολογεί στις 7.00 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 5249.111.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ