Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ικανοποίηση... αλλά" από την κυπριακή κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η κυπριακή κυβέρνηση θα επιθυμούσε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να περιείχε θέσεις πιο κοντά στις δικές της και να επιρρίπτονταν εντονότερα οι ευθύνες στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρουσιάζεται ικανοποιημένη για την καταγραφή γεγονότων που δείχνουν τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας χτες την έκθεση του κ. Ανάν είπε πως "η έκθεση του Γενικού Γραμματέα κινείται στα γνωστά της πλαίσια και δεδομένα, είναι περιγραφική για την περίοδο που αναφέρεται". Θα θέλαμε, αναφέρει ο εκπρόσωπος, να ήταν πιο κοντά στις δικές μας θέσεις, όπως και όλες οι προηγούμενες εκθέσεις, ειδικά σε ορισμένα θέματα, όπως αυτό της Αμμοχώστου, των εγκλωβισμένων και να υπάρχει εντονότερος καταλογισμός ευθυνών στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Χ. Στυλιανίδης, σημειώνουμε την καταγραφή ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας της τουρκικής πλευράς με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη την επίρριψη ευθυνών σε θέματα διακοινοτικών επαφών και στο ζήτημα των αγνοουμένων. Ταυτόχρονα, συνέχισε, σημειώνουμε την αναφορά στο θέμα της μείωσης των ξένων στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο εκπρόσωπος είπε: "δηλώνουμε πως ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο σε στρατιωτικά θέματα. Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτόν ότι κλειδί για μας είναι το πρόβλημα της προστασίας των κατοικημένων περιοχών".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις νέες λεηλασίες του Αττίλα στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Αναφορικά με το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει πως η κυβέρνηση θα επιμείνει να γίνει αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες αναβάλλονται για το φθινόπωρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να εισέλθει σε διάλογο με βάση τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, προσθέτοντας πως δε θα ήθελε να ερμηνεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιδιώκει ο Ντενκτάς

Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί μέσα από το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, να εξασφαλίσει αναγνώριση του ψευδοκράτους του.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αξιώνει όπως στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης να μη γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Κυβέρνηση όπως προνοούν όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου από το 1964.

Στην επιστολή του ο Ρ. Ντενκτάς αναφέρει ότι το ψήφισμα θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και επομένως θα πρέπει να γίνεται αναφορά ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση και των δύο πλευρών.

Από δικής της πλευράς η κυβέρνηση επιμένει όπως στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται ρητή αναφορά στην κυπριακή κυβέρνηση.

Στο προσκήνιο η "αποστρατικοποίηση"

Μόσχα και Λευκωσία μεταφέρουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους S - 300 στην αποστρατικοποίηση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτοφ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι η Μόσχα θα επιθυμούσε να υπάρξει κάποιο μήνυμα από πλευράς Λευκωσίας, που να δίνει ώθηση στην πρόταση για αποστρατικοποίηση.

Η ενημέρωση έγινε στη διάρκεια δεξίωσης χτες το μεσημέρι στη ρωσική πρεσβεία, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσδιοριστεί συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Γκ. Μουράτοφ για ανταλλαγή απόψεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Μόσχα και Λευκωσία θα ακολουθήσουν τακτική αποφυγής κάθε σχολίου, τόσο για τα τουρκικά δημοσιεύματα, όσο και για τις αμερικανικές και άλλες αντιδράσεις στην έλευση των S - 300.

Η τακτική, που υπαγορεύεται και από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, στοχεύει:

Πρώτο, να εμποδίσει τα σχέδια των Τούρκων να κρατήσουν συνεχώς στην επικαιρότητα και να κλιμακώσουν την "πυραυλολογία".

Και δεύτερο, να μη δίνονται πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο του συμβολαίου για τους πυραύλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίνεται η μορφή της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί (2004-08-31 00:00:00.0)
Εντονες διεργασίες στον ΟΗΕ (2001-12-11 00:00:00.0)
Αγνωστο το μέλλον των συνομιλιών (2000-11-25 00:00:00.0)
Εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ντενκτάς (1999-08-04 00:00:00.0)
"Θετικές" οι προτάσεις Ντενκτάς για τους Αμερικανούς (1998-09-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο το Κυπριακό (1998-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ