Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του ο Ντενκτάς. Χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της τουρκοκυπριακής πλατφόρμας εθνικής αποφασιστικότητας, στα μέλη της οποίας ανέφερε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι δυνατόν να παρακαθήσει ένας "λαός", όπως αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους, σε συνομιλίες αν δεν έχει αναγνωριστεί η κυριαρχία του.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι έχει ιδρύσει "κράτος", το οποίο παρακάθεται στις συνομιλίες ως τέτοιο, πλην όμως η απέναντι πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν το αναγνωρίζει αφού βλέπει τον εαυτό της ως κυβέρνηση όλης της Κύπρου. Ο Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι με τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό και ότι μια λύση που θα επιβληθεί με τη βία δεν είναι βιώσιμη.

Αναφέρθηκε εξάλλου, σε κάποιες δηλώσεις του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για ύπαρξη κοινού εδάφους, αλλά και σε δηλώσεις Ελληνοκύπριου επίσημου στο Λονδίνο ότι "τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια και στην Καρπασία". Οπως είπε ο Ντενκτάς, "νομίζω την απάντηση στο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έδωσε ο Ελληνοκύπριος αρμόδιος". Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να συζητήσουν οτιδήποτε με αυτούς που εποφθαλμιούν την Κερύνεια και πιστεύουν ότι η Κύπρος τους ανήκει.

Ο Ντενκτάς επανέλαβε τη θρασύτατη "πρότασή" του για συμφωνία "καλής γειτονίας" όταν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχτούν, όπως προκλητικά είπε, ότι τα "σύνορά" τους φθάνουν μέχρι το "Λήδρα Πάλας" και πέραν αυτού υπάρχει άλλο "κράτος" στο βορρά.

Δεν αλλάζουν το στρατιωτικό"στάτους κβο" τα έργα στα Κόκκινα

Στο μεταξύ συζητήσεις έχουν προξενήσει στους ελληνοκυπριακούς κύκλους τα έργα που πραγματοποιούνται στον θύλακα Κοκκίνων από τον τουρκικό στρατό.

Τα έργα αυτά δεν είναι στρατιωτικά και "δεν επηρεάζουν το στρατιωτικό στάτους κβο" στην Κύπρο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ.

Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Ράσελ, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στα Κόκκινα "υψηλού επιπέδου επίσκεψη από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους (της ΟΥΝΦΙΚΥΠ) οι οποίοι ανέφεραν ότι οι εργασίες που διεξάγονται εκεί δεν επηρεάζουν το στρατιωτικό "στάτους κβο". "Είμαστε τώρα στη διαδικασία ενημέρωσης των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας", πρόσθεσε η κυρία Ράσελ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι πρόκειται για "απλά βελτιωτικά έργα στους δρόμους στην περιοχή των Κοκκίνων για διευκόλυνση της πρόσβασης στην περιοχή", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχουν σημάδια για οποιαδήποτε στρατιωτική χρήση". Οπως εξάλλου δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι γνωρίζουν από την Εθνική Φρουρά την έκταση και τη σημασία των έργων που πραγματοποιούν οι κατοχικές αρχές, παρόλο που η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, εντούτοις το θέμα τυγχάνει χειρισμού διά της διπλωματικής οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ