Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Προβλήματα - θηλιά στο λαιμό των Κρητών αγροτών

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Στρ. Κόρακα στο Νομό Ηρακλείου

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στο Γιουγκοσλαβικό τόνισε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Σεράγεβο μοιάζουν με τους φονιάδες που επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Επέκρινε δε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να συμμετέχει στην ολοκλήρωση του εγκλήματος, δίνοντας εξετάσεις καλής διαγωγής στους φονιάδες ιμπεριαλιστές.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Κ. Σημίτη στον Ρήγα Φεραίο, είπε: "Οι κήρυκες του ραγιαδισμού ρίχνουν στα σκυλιά τα ιερά και τα όσια του λαού μας. Ο κ. Σημίτης επικαλέστηκε τον Ρήγα Φεραίο για να μας πει ότι τα οράματά του πραγματοποιούνται με τη "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Ντροπή του!".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έκανε σχετική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος, τα οποία οφείλονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην υποτελή στάση της κυβέρνησης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε, είναι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και η βίαιη "εξόντωση" των μικρών και μεσαίων παραγωγών, με την επιβολή των ποσοστώσεων. Ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα αποτελεί σοβαρό χτύπημα για τους σταφιδοπαραγωγούς γιατί δίνει τη δυνατότητα στους εμποροβιομηχάνους - με την υπογραφή συμβολαίων - να εκβιάζουν και να αισχροκερδούν. Η κυβέρνηση ουσιαστικά συμφώνησε με τον κανονισμό ή διατύπωσε επιφυλάξεις για τα μάτια του κόσμου.

Ταυτόχρονα - είπε ο Στρ. Κόρακας - η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει χτύπημα και σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αν περάσουν τα σχέδια των Βρυξελλών για καταβολή της επιδότησης ανά δέντρο. Η αντιαγροτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην ερήμωση της υπαίθρου, ένα ζήτημα που πρόκειται να θέσουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις 31 Αυγούστου στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο.

Ο Στρ. Κόρακας, αναφερόμενος στην άσχημη οικονομική κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων, κατήγγειλε ότι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν πάντα προεκλογικά τους συνεταιρισμούς για να εξαπατήσουν τους αγρότες και να υφαρπάσουν την ψήφο τους. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν για λογαριασμό της κυβέρνησης να πληρώσουν μεγαλύτερες τιμές από αυτές της αγοράς στους παραγωγούς, με τη δέσμευση ότι το ύψος της ζημιάς θα το κάλυπτε στη συνέχεια το κράτος, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ. Η πολιτική αυτή είχε συνέπεια τη δημιουργία και τη συσσώρευση των χρεών και την τοκογλυφική πολιτική που άσκησε η ΑΤΕ, εξωθώντας τους συνεταιρισμούς στη χρεοκοπία. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ο συνεταιρισμός των Αρχάνων, ο οποίος οφείλει 6,5 δισ. στην ΑΤΕ, ενώ έχει εξοφλήσει προ πολλού το κεφάλαιο που δανείστηκε. Το τραγικό είναι ότι η ΑΤΕ κήρυξε ουσιαστικά το συνεταιρισμό σε πτώχευση, αφού του ζητά τις μετοχές, αξίας 1.150.000.000 δρχ., και ό,τι ακίνητη περιουσία διαθέτει.

Τέλος, ο Στρ. Κόρακας, αναφερόμενος στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος στο Ηράκλειο, είπε: "Εχουν τάξει τον εαυτό τους στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβέρνησης". Κάλεσε δε τους αγρότες να βάλουν τους αγροτοπατέρες κάποτε στη γωνία και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συγκροτώντας συντονιστικές επιτροπές για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ο Στρ. Κόρακας, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, περιόδευσε σε σταφιδοχώρια του Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στις Αρχάνες, στο Μεταξοχώρι, στο Χαράκι και το Τεφέλι, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αγρότες. Διαπιστώθηκε η αγανάκτηση των παραγωγών για την εφαρμοζόμενη πολιτική, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και το υψηλό κόστος παραγωγής, τα δυσβάσταχτα χρέη προς την ΑΤΕ, που με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στον αφανισμό. Ο Στρ. Κόρακας με το κλιμάκιο της ΝΕ Ηρακλείου είχαν συναντήσεις με τον νομάρχη και τον δήμαρχο Ηρακλείου καθώς και με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου συζητήθηκαν προβλήματα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα, και τα προβλήματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους τάζουν «σωτηρία» με εκποίηση περιουσίας!(2007-03-29 00:00:00.0)
Μια επιστολή κι ένα σχόλιο(2000-06-03 00:00:00.0)
Πρόταση σωτηρίας από τους εργαζόμενους(1999-03-12 00:00:00.0)
Διπλή κοροϊδία με τα χρέη(1998-05-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών(1997-12-20 00:00:00.0)
Ωρα ευθύνης(1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ