Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο το Κυπριακό

Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, με φόντο το κυπριακό πρόβλημα, καθώς οι εξελίξεις γύρω από αυτήν την υπόθεση εκτιμάται πως θα υπαγορεύσουν και την πορεία των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάντζαλι,ανέβασε τους τόνους, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ως "απόδειξη της συνεχιζόμενης επεκτατικής πολιτικής της Ελλάδας". "Στις δηλώσεις του Ελληνα Προέδρου δεν υπάρχει η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια που επιβάλλεται από το αξίωμα που κατέχει", πρόσθεσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα όσα είπε ο κ. Στεφανόπουλος για το ότι "η Κύπρος δεν είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές", και ότι "η Ελλάδα είναι εδώ γιατί η Κύπρος είναι Ελλάδα", "αποκαλύπτουν την πραγματική πολιτική της Ελλάδος".

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Στεφανόπουλος για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Ελλάδα "στηρίζει τον εξοπλισμό των Ελληνοκυπρίων, πράγμα που θα αυξήσει την ένταση την προσεχή περίοδο".

Ο ΟΗΕ για την Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει όπως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που αναμένεται να φτάσει αύριο στην Κύπρο για επαφές, θα φέρει νέες ιδέες και προτάσεις για να "σπάσει" το αδιέξοδο. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,προσθέτοντας πως ελπίζει ότι γίνονται κάποιες παρασκηνιακές διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον κ. Κόρντοβεζ, την Πέμπτη, παρ' όλο που το ταξίδι του δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει πως δεν έχει καμία έννοια να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Κόφι Ανάν, εάν υιοθετούνταν το προσχέδιο των ψηφισμάτων (το προσχέδιο υιοθετήθηκε τελικά χτες). Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Ρ. Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος είπε πως ο κατοχικός ηγέτης είναι απρόβλεπτος και εξαιρετικά αδιάλλακτος. Ελπίζουμε, είπε, να αντιληφθεί τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, με πολυπληθή αντιπροσωπεία και θα συνοδεύεται κατά το ταξίδι του από πολεμικά αεροσκάφη, είπε ότι αυτό δείχνει την τουρκική προκλητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σχολίασε τα δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ένα ψήφισμα εκδόθηκε, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. "Είναι θετικό, δήλωσε ο Δ. Ρέππας, το ότι επαναλαμβάνεται στο ψήφισμα αυτό, η αναφορά στην ενιαία κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μια διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου, όπως επίσης επαναλαμβάνεται η αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν τη βάση και το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό".

Το άλλο ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε, με αφορμή τη συζήτηση για την ανανέωση της παρουσίας στην Κύπρο της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τη θέση του Οργανισμού για την αποστρατικοποίηση στο νησί, τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση και να αναζητηθεί το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική λύση στο πολιτικό πρόβλημα. "Είναι θετικές αυτές οι επισημάνσεις, σημείωσε ο υπουργός, και πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγοντας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αναλόγως την Τουρκία και τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, ώστε τα ψηφίσματα αυτά να μεταφερθούν και στην πράξη και να αποτελέσουν, πια, μια νέα σελίδα - θα έλεγα - στην προσπάθεια που γίνεται για λύση του κυπριακού προβλήματος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητείται ...αντικειμενικότης από τους εταίρους (1998-11-13 00:00:00.0)
Σε κατώτερο επίπεδο οι συνομιλίες; (1998-07-03 00:00:00.0)
Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα (1998-06-30 00:00:00.0)
Αόριστες πληροφορίες για τους αγνοούμενους (1998-03-19 00:00:00.0)
Διπλωμάτες πάνε κι έρχονται (1998-03-18 00:00:00.0)
Ο σκυτάλη τώρα στον Χόλμπρουκ (1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ