Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛ. ΑΝ.
"Επίλογος" πέντε χρόνια μετά...

Περισσότερο σαν επίλογος της πολιτικής παρουσίας της ΠΟΛ.ΑΝ. έμοιαζε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Αντ. Σαμαρά, παρά με αφετηρία για "νέο ξεκίνημα". Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το κόμμα Σαμαρά μοιάζει να κλείνει τον κύκλο του και αυτό που δείχνει να απασχολεί τα στελέχη του είναι η αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης, πιθανότατα στη ΝΔ.

Την ίδια μέρα, πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Αντ. Σαμαράς εξήγγειλε σε "απαστράπτουσα εκδήλωση" την ίδρυση κόμματος, παρουσία "ενθουσιώδους πλήθους", βουλευτών, καναλιών και "ζωντανών συνδέσεων", οι μεγαλεπήβολοι στόχοι που έβαζε, όπως διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, ρυθμιστικός ρόλος στο πολιτικό σύστημα, κόμμα σε τροχιά εξουσίας, εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, κλπ., παρουσιάζονταν ως κάτι παραπάνω από εφικτοί.

Πέντε χρόνια μετά και μόνο οι εικόνες από τη χτεσινή συνέντευξη ήταν χαρακτηριστικές για την έκβαση ενός ακόμα εγχειρήματος με νεοφιλελεύθερο και εθνικιστικό στίγμα. Τα μεγάλα κανάλια αδιαφόρησαν για τη συνέντευξη, τα στελέχη και οι "χειροκροτητές" ελάχιστοι, οι "μεγάλοι στόχοι" και τα "οράματα", οι "υπερβάσεις" και οι "επαναστάσεις συνείδησης", ανύπαρκτα.

Μοναδικό μέλημα του Αντ. Σαμαρά, η πολιτική επιβίωσή του, η οποία όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς η επιστροφή στη ΝΔ, που διακαώς επιθυμούν αρκετοί στην Πανδρόσου, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μεγάλη φθορά του κόμματός του, όπως καταγράφεται και στα γκάλοπ, ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. επικαλέστηκε δικό του γκάλοπ, το οποίος όμως μόλις και μετά βίας δείχνει ότι διατηρεί τις δυνάμεις του...

Ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανιστεί ως αδιάλλακτος πολέμιος της πολιτικής Σημίτη, η οποία, όπως είπε, πρέπει να ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές μέσα από το "αντικαποδιστριακό μέτωπο" που προτείνει. Ομως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στις δημοτικές μπορεί το κόμμα του να ψηφίσει και κυβερνητικούς υποψηφίους, στο όνομα της "αξιοκρατίας" και των "τοπικών κοινωνιών". Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ενώ είπε ότι στις ευρωεκλογές θα κατέβει αυτόνομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ