Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Θετικές" οι προτάσεις Ντενκτάς για τους Αμερικανούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, "άρχισαν" να θεωρούν "χρήσιμη και θετική" την "πολιτική και όχι στρατιωτική" πρόταση για το Κυπριακό που υπέβαλε ο Ρ. Ντενκτάς, όταν πρόσφατα παρουσίασε την "ιδέα" για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

Η άποψη της Ουάσιγκτον διατυπώθηκε χτες με δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

Ο Κ. Μπριλ έκανε τη δήλωση, ύστερα από συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τονίζοντας ότι η λύση που αναζητείται στο Κυπριακό είναι μια διευθέτηση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Κένεθ Μπριλ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειες να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παραμένει προεδρικός απεσταλμένος και ενεργά αναμεμειγμένος στο Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης, ότι με τον πρόεδρο Κληρίδη αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό, ενόψει της μετάβασης του Προέδρου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μπριλ είπε ότι εντός των ημερών θα συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ενταση στην Πύλα

Ενταση προκλήθηκε χθες το πρωί στο μεικτό χωριό Πύλα, όταν τουρκοκυπριακό συνεργείο έφθασε από τα κατεχόμενα για να ασφαλτοστρώσει δρόμο του χωριού, όπου βρίσκονται κατοικίες Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων.

Η Αρχή Πύλας έκανε ένσταση και το τοπικό αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επενέβη και σταμάτησε το συνεργείο.

Υστερα από σύσκεψη που είχαν ο κοινοτάρχης της Πύλας Χρηστάκης Αντωνίου και ο Τουρκοκύπριος αρμόδιος Αχμέτ Σακαλί με τον τοπικό υπεύθυνο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δόθηκαν οδηγίες στα φορτωμένα με αμμοχάλικα φορτηγά να ρίξουν το φορτίο τους σε παρακείμενο τουρκοκυπριακό χωράφι, μέχρι να διευθετηθεί το όλο θέμα.

Ωστόσο το τουρκοκυπριακό συνεργείο άρχισε να επιστρώνει το δρόμο. Το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα από τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές.

Στη βόρειο Κύπρο ο Γιλμάζ

Επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προγραμματίζει για τις 20 του Οκτώβρη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο κ. Γιλμάζ έχει προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου για να θεμελιώσει την Ιατρική Σχολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ