Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιχείρηση που θα πουλά υπηρεσίες!
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου με το οποίο μεταφέρονται 139 αρμοδιότητες του κράτους στην Περιφέρεια, 52 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 21 στους ΟΤΑ
  • Αχ. Κανταρτζής: Προωθεί τη μετατροπή της ΤΑ σε επιχείρηση που θα πουλάει υπηρεσίες

H επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο "Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση", που στην ουσία πρόκειται για μεταφορά του κόστους λειτουργίας του κράτους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μεταβιβάζονται 139 αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, 52 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 21 στους ΟΤΑ και από τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως πορεία προς την ολοκλήρωση της αποκέντρωσης του κράτους.

"Το νομοσχέδιο προωθεί την "εκσυγχρονιστική αποκέντρωση" δηλαδή τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας του κράτους στους ΟΤΑ, χωρίς αύξηση των πόρων και την αντίστοιχη ενίσχυση του προσωπικού", τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.Εντάσσεται στη λογική της κυβερνητικής πολιτικής που βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συμπληρωματικό μηχανισμό για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και της φορολογίας και τη μετατρέπει σε επιχείρηση που θα πουλάει υπηρεσίες στους πολίτες.

Η όποια μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται όχι με ορθολογικό καταμερισμό, αλλά για αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωση για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών και την ανάθεσή τους σε ιδιώτες, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο βουλευτής κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί με τον διορισμένο περιφερειάρχη και ζήτησε τη θέσπιση του τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης με εκλεγμένο με απλή αναλογική περιφερειάρχη. Επίσης ζήτησε κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων που ισχύουν και την επίλυση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης μέσω ειδικού ποσοστού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το νομοσχέδιο που το ΚΚΕ καταψηφίζει, είπε, διευκολύνεται μεταξύ άλλων και η ανεξέλεγκτη δράση του κεφαλαίου και θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στις περιφέρειες για το ποια θα δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για την "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Αντίθετοι ήταν οι εκπρόσωποι της ΝΔ κυρίως επειδή οι περισσότερες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στον "κομματικό" περιφερειάρχη, κατά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Λ. Παπαδήμας στην τοποθέτησή του είπε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων είναι θέμα αρκετών χρόνων και γι' αυτό θα υπάρξουν πολλά ακόμα νομοσχέδια, ενώ αναφερόμενος στην εξαίρεση της Περιφέρειας Αττικής είπε ότι αυτή έγινε επειδή αναμένεται η κατάρτιση του "Καποδίστρια 2" που θα αφορά τις "μητροπολιτικές λειτουργίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ