Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές υποκλοπές στην... Ευρωπαϊκή Ενωση

Καταγγελία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σύστημα συγκέντρωσης απόρρήηων πληροφοριών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι διαμέσου ενός αμερικανικού συστήματος υποκλοπών "κλίμακα" (Echelon) της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί το σύνολο των οικονομικών και πολιτικών τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάνει χρήση των απορρήτων πληροφοριών της. Το όλο θέμα ανακινήθηκε από μια "ομάδα εργασίας" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν εξαναγκάστηκε να κάνει Δευτέρα βράδυ σχετικές δηλώσεις και στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Στρασβούργου προβλέπεται εκτεταμένη συζήτηση εντός της ημερήσιας διάταξης με τίτλο "Διατλαντικές σχέσεις - Σύστημα Echelon". Πρόκειται για ζητήματα που όλοι υποψιάζονται την ύπαρξή τους, αλλά δύσκολα γίνεται δημόσια συζήτηση και μάλιστα στην τακτική Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και ενώ πρωτεύον παραμένει το τεράστιο ζήτημα των αμερικανικών υποκλοπών, η αγωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "αποκαλύπτει" και ένα δεύτερο, συναφές ζήτημα, εξίσου μεγάλης σημασίας: την επίσημη ομολογία ότι υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέρα από κάθε δημοκρατικό έλεγχο, οι οποίες έχουν τόση σημασία για τις ΗΠΑ ώστε να "στήσουν" ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών, υποσκάπτοντας τις αρμονικές διατλαντικές σχέσεις.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) συνέλαβε και πραγματοποίησε ένα ευρύτατο σύστημα υποκλοπών "τελευταίας τεχνολογίας", γνωστό ως "σύστημα Echelon", με το οποίο παρακολουθεί τηλέφωνα, φαξ και E-mail των κομπιούτερ του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το "σύστημα" παρακολουθεί και υποκλέπτει τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές πληροφορίες εντός της Κοινότητας που χαρακτηρίζονται "απόρρητες". Μεταξύ των πληροφοριών που κατασκόπευσε το "σύστημα" συμπεριλαμβάνονται τα απόρρητα σχέδια του ευρωπαϊκού αεροσκάφους Airbus, οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στη Μέση Ανατολή, το γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι ροές οικονομικής ενίσχυσης των χωρών του τρίτου κόσμου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ευρωβουλευτών το αμερικανικό σύστημα υποκλοπών δεν παρέχει πληροφορίες αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και σε μια σειρά κέντρα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Μ. Βρετανία. Αν τελικά αποδειχτεί ότι το Λονδίνο δέχεται και κάνει χρήση απορρήτων πληροφοριών των άλλων "εταίρων" στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ζήτημα αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις εντός της Κοινότητας.

Η Κομισιόν

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο "αρμόδιος" επίτροπος Γερμανός Μ. Μπάγκεμαν εξαναγκάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ν' αρνηθεί την ύπαρξη του "συστήματος Echelon". Σύμφωνα με τον επίτροπο η Κομισιόν "δεν είναι ενήμερη για την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος" και ούτε έχει δεχτεί σχετική καταγγελία "από κράτος - μέλος, επιχείρηση ή πολίτες". Ο Μ. Μπάγκεμαν, στην ίδια δήλωση, διέψευσε και τις πληροφορίες για μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με ένα "κοινό" σύστημα υποκλοπών. Αντίθετα, όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος, "υπάρχει μια συμφωνία για την καταπολέμηση της απάτης και του οργανωμένου εγκλήματος". Φαίνεται ότι στην Κομισιόν αντιλαμβάνονται πολύ "στενά" την έννοια της "παγκοσμιοποίησης" αγνοώντας τη ρήση του Ζ. Ζ. Ρουσώ ότι "κοινά συμφέροντα δε σημαίνει και κοινά οφέλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ