Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επεμβάσεις και αδιέξοδα...

"Τo NATO δεσμεύτηκε να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αλβανία και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη". Ετσι τελειώνει η χτεσινή ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Την ώρα, δηλαδή, που καθημερινά αποδεικνύεται και στην πράξη πως δε γίνεται "να φυλάει ο λύκος τα πρόβατα" οι λύκοι επιμένουν στο ρόλο τους, μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει. Το πάθος ενός ανδρός, να ξαναεπιστρέψει σ' αυτά που έχασε και ο δισταγμός κάποιου άλλου, να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έγκαιρα δεν μπορεί να είναι επαρκείς ερμηνείες των πρόσφατων εξελίξεων. Ούτε είναι δυνατόν το "περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές", σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να φέρνουν "στα καλά καθούμενα" την κατάσταση εκτός ελέγχου. Φυσικά, όταν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχεδιάζουν αναδιανομές, παίρνουν πάντα υπόψη "λεπτομέρειες" όπως την ιδιοσυγκρασία, τις φιλοδοξίες, τους περιορισμούς, τις δυνατότητες και άλλα, που όμως δεν αποτελούν παρά τα μέσα, για να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους.

Ηδη από την περασμένη χρονιά φάνηκε πως, ενώ όλοι ήταν σύμφωνοι για την επέμβαση στην περιοχή και την έκαναν με όλους τους τρόπους, φέρνοντας τις εξελίξεις στα μέτρα τους, ταυτόχρονα, ο καθένας ξεχωριστά κοίταγε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση για την προώθηση των συμφερόντων του. Μέχρι και η ελληνική κυβέρνηση ένιωσε πως έχει "μερτικό" και έκανε ό,τι μπορούσε, για να είναι παρούσα σε κάθε λογιών παρεμβάσεις στη γειτονική χώρα. Εφ' όσον αυτή η αρχική διαδικασία ολοκληρώθηκε, βγαίνει με κάθε τρόπο πλέον ο εσωτερικός ανταγωνισμός για ολόκληρη την περιοχή, που σπάνια αποκαλύπτεται άμεσα στις εξελίξεις και στους πρωταγωνιστές. Και όμως όλος ο κόσμος παρακολούθησε τον Σ. Μπερίσα να επιχειρεί να "ξαναδυναμώσει" πολιτικά, επενδύοντας στον εξοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού στο Κόσσοβο και επίσης στην αναζωπύρωση του εσωτερικού εθνικισμού στην Αλβανία. Παρακολούθησε, επίσης, τη γερμανική κυβέρνηση να επιθυμεί την άμεση επέμβαση στο Κόσσοβο. Μέχρι και εσωτερικό πρόβλημα προκλήθηκε στη Γερμανία μεταξύ δύο υπουργών (Κίνκελ και Ρίε), για το αν έπρεπε να μπουν χωρίς το άλλοθι του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δηλαδή, τόσο πολύ βιαζότανε κάποια μερίδα της κυρίαρχης τάξης της Γερμανίας, για να προλάβει... Την ίδια ώρα φυσικά στο εσωτερικό της χώρας έδιναν και έπαιρναν οι φαινομενικά αποσπασμένες ενέργειες κάποιων μασκοφόρων και άλλων κουμπουροφόρων που περνούσαν στα ψιλά των εφημερίδων.

Από την άλλη δεν μπορεί ξαφνικά ο Φ. Νάνο, πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως σχεδόν με το αποκορύφωμα των όποιων γεγονότων, προχτές να έβαλε από μόνος του θέμα παραίτησής του. Μάλλον ένιωσε εκείνη τη στιγμή πολύ "μόνος" και χωρίς προστασία... Πράγμα που επιβεβαιώθηκε στην ανακοίνωση μετά από σύσκεψη των πέντε κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου διαπιστώνεται ότι "είναι απαραίτητες οι αλλαγές στους κόλπους της κυβέρνησης". Αυτό μεταφράζεται..."άμα δεν αρέσουμε αλλάζουμε πρόσωπα για να αρέσουμε".

Οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ποτέ δεν μπορούν να εγγυώνται δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για καμιά περιοχή στον κόσμο. Ισα ίσα γεννούν πάντα αδιέξοδα, αφού αδιέξοδος είναι και ο αδιάκοπος ανταγωνισμός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ