Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΜΑΗΣ 1998
Κάθε μέρα πτώχευαν 12 επιχειρήσεις

Εξαρση σημείωσαν οι "δείκτες ασφυξίας στην αγορά" το Μάη του 1998. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών κατέγραψε σημαντική αύξηση, τόσο στις ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές όσο και στις πτωχεύσεις

Στα ύψη ήταν στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά, που συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τη δραματική πτώση του τζίρου εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών να "ζεστάνουν" τα ταμεία των μαγαζιών και να μπορέσουν οι έμποροι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο πρώτο πεντάμηνο του χρόνου τα "φέσια", δηλαδή οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν συνολικά τα 141 δισ. δρχ. Από αυτά τα 41 δισ. είναι απλήρωτες συναλλαγματικές και τα 100 δισ. ακάλυπτες επιταγές. Οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση μέσω της επίσημης διαδικασίας και εκείνες που κηρύχτηκαν σε πτώχευση, έφτασαν συνολικά τις 1.323, ενώ σ' αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά χωρίς να προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που εκδόθηκε η απόφαση πτώχευσης ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, προκύπτει ότι στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάρτης έβαζαν λουκέτο 12 επιχειρήσεις την ημέρα.

Αυξημένα κατά 11,87% εμφανίζονται τα "φέσια" - από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές - τον προηγούμενο Μάη σε σύγκριση με το Μάη του 1997. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 9 δισ. αυξημένες κατά 35,53% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το Μάη τα 20,9 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,08% έναντι του Μάη του '97.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν ανάγλυφα την παρατεταμένη και οξυνόμενη κρίση στην αγορά, αποτέλεσμα τόσο της εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, εκείνων, δηλαδή, που κρατάνε τα μαγαζιά, όσο και τα τεράστια οικονομικά βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους οι ίδιοι οι μικρέμποροι και βιοτέχνες, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ