Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πήραν την προμήθεια από το ... παράθυρο

Κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζιτών με τους τίτλους του δημοσίου

Απύθμενο θράσος επιδεικνύουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι, με την κάλυψη της κυβέρνησης, δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με τοκογλυφικά επιτόκια. Στη χτεσινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων (άνοιγμα της αρχικής έκδοσης 1/4/98) οι εννιά τράπεζες που συμμετέχουν στο θεσμό των λεγόμενων βασικών διαπραγματευτών, διαμόρφωσαν το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο 9,04%,έναντι επιτοκίου 8,6% που είχε διαμορφωθεί στην πρώτη έκδοση την 1 του Απρίλη.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του μεσοσταθμικού επιτοκίου, στο οποίο αγοράστηκαν τα πενταετή ομόλογα ύψους 154,3 δισ. δραχμών, είναι η "απάντηση" των τραπεζών στην κατάργηση της προμήθειας που τους χορηγούσε μέχρι πριν ένα μήνα το υπουργείο Οικονομικών. Την προμήθεια αυτή την έπαιρναν οι τραπεζίτες οι οποίοι αγόραζαν κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και, ανάλογα με το ύψος των αγοραζόμενων κρατικών τίτλων, καθοριζόταν μεταξύ 0,20%-0,45% του συνολικού προσφερόμενου ποσού. Πριν από ένα μήνα, αποφασίστηκε η προμήθεια για την αγορά κρατικών ομολόγων να καταργηθεί και να διατηρηθεί μόνο για τις αγορές εντόκων γραμματίων. Οι εννιά τράπεζες που συμμετέχουν στο θεσμό των "βασικών διαπραγματευτών" δεν αντέδρασαν επίσημα στην απόφαση αυτή, αποφάσισαν όμως από κοινού - κάτι που προκύπτει από την εξέλιξη των δημοπρασιών - να "ανεβάσουν" το επιτόκιο, ώστε να καλύψουν τις... απώλειες από την κατάργηση της προμήθειας. Και πραγματικά το νέο μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι ίσο με αυτό που είχαν προσφέρει αρχικά, δηλαδή 8,6% συν την προμήθεια, την οποία τώρα παίρνουν "κάτω από το τραπέζι".

Αποτελεί και αυτό μία απόδειξη ότι οι τραπεζίτες έχουν μετατρέψει τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους, ύψους 40 τρισ. δραχμών, σε ένα άκρως επικερδές τοκογλυφικό παιχνίδι, το οποίο πληρώνει βέβαια ο ελληνικός λαός, μέσω της δυσβάστακτης φορολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ