Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΡΤ εμπαίζει τους δημιουργούς

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης,εκεί που τον συμφέρει να "υπερασπίζεται" τους νόμους και να απαιτεί σεβασμό από το λαό, αλλά όπου δεν τον συμφέρει - γιατί πρέπει να πληρώσει - καταλύει το νόμο. Η ίδια η κυβέρνηση ασεβεί στους νόμους που η ίδια θεσπίζει. Πέντε και πλέον χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου 2121/93, περί πνευματικής ιδιοκτησίας, κρατικός φορέας αρνείται να τον εφαρμόσει. Η διοίκηση της ΕΡΤ αρνείται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση με τους νόμιμους φορείς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.Αυτό κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι Οργανισμοί Μουσικών (Γρηγόρης Λαμπριανίδης), Ηθοποιών (Γιώργος Μούτσιος), Τραγουδιστών (Λήδα Χαλκιαδάκη), Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων (Μιχάλης Παπανικολάου) και Διευθυντών Φωτογραφίας, Σκηνογράφων, Ενδυματολόγων, Ηχοληπτών, Μοντέρ (Σπύρος Καραγιάννης). Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε επίσης ο Γιάννης Σκαρπερός,από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Το πρόβλημα - όπως τόνισαν - επικεντρώνεται στη διοίκηση και όχι αορίστως και γενικώς στην ΕΡΤ, δεδομένου ότι η Νομική Υπηρεσία και ο υπεύθυνος εκπρόσωπος - εισηγητής προς το ΔΣ της ΕΡΤ, με τους οποίους συζητήσαμε τα της σύμβασης, συμφώνησαν στο τελικό κείμενο, το οποίο προώθησαν στο ΔΣ. Μετά τη συμφωνία στο προσχέδιο, οι Οργανισμοί "ενόχλησαν" κατ' επανάληψη την ΕΡΤ ζητώντας την υπογραφή, αλλά η ΕΡΤ δεν απάντησε".

Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος,όμως, με πιο σκληρή γλώσσα είπε πως η ευθύνη δεν είναι του Π. Παναγιώτου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς μπήκε από την κυβέρνηση στη θέση αυτή. Φταίει το ίδιο το κράτος. "Δεν είναι κράτος αυτό - όπως είπε. Είναι "έτσι γουστάρω".Δίπλα από τη λέξη κράτος μπαίνει το έτσι γουστάρω". "Εμείς, όλος ο ελληνικός λαός, πληρώνουμε την ΕΡΤ - επισήμανε ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης.Δεν μπορεί να μας αγνοεί ο πρόεδρος και το ΔΣ. Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα".

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο κ. Κωστόπουλος,νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ,μεταφέροντας τη θέση του Π. Παναγιώτου,ο οποίος δέχεται να υπογράψουν τη σύμβαση και να ισχύσει από 1η Ιούλη, αλλά δε δέχεται την αναδρομική ισχύ. Δηλαδή, επί τρία χρόνια κοροϊδεύουν τους δημιουργούς, από μήνα σε μήνα. Κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια το πνευματικό προϊόν το εκμεταλλεύεται η ΕΡΤ χωρίς να δίνει δραχμή και αφού το θέμα έφτασε στο απροχώρητο, έρχεται ο πρόεδρος της ΕΡΤ να υποκριθεί λέγοντας πως είναι έτοιμος να υπογράψει χωρίς να δώσει δραχμή για όσα, τόσα χρόνια, χρήματα κέρδισε η ΕΡΤ σε βάρος των δημιουργών.Ούτε λίγο - ούτε πολύ ρίχνει τώρα το "μπαλάκι" στους δικαιούχους. Οι δημιουργοί όμως πρέπει και θα διεκδικήσουν την αναδρομικότητα του οικονομικού τους δικαιώματος. Η ΕΡΤ λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Για όσο καιρό η ΑΕΠΙ δεν είχε νομιμοποιηθεί με βάση το νόμο 2121/93, η ΕΡΤ επειδή δεν μπορούσε να καταβάλλει στην ΑΕΠΙ τα δικαιώματα των δημιουργών που εκπροσωπούσε, κατέθεσε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν έδειξε, όμως, την ίδια "ευαισθησία" με τους δημιουργούς των άλλων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, αντίθετα, με έπαρση αρνείται την αναδρομική ισχύ της σύμβασης.

Οσο κι αν προσπάθησαν να αποφύγουν οι Οργανισμοί τη δικαστική οδό - όπως επιτυχώς έχουν κάνει με τα ιδιωτικά κανάλια - φαίνεται πως η ίδια η ΕΡΤ ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα. Ο Β. Καπερνάρος δήλωσε, τέλος, ότι θα απευθυνθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, καταγγέλλοντας το ελληνικό κράτος και την ΕΡΤ για την άρνησή τους να εφαρμοστεί ο νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ