Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Η δράση του ΚΚΙ (Μ)

- Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα όσα αφορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας - Μαρξιστικό. Ιδρύθηκε το 1964. Εχετε πάνω από 700.000 εγγεγραμμένα μέλη. Στις τελευταίες εκλογές, καταλάβατε 32 έδρες στη Βουλή, η οποία έχει 542 συνολικά. Αποτελείτε σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

- Ας ξεκινήσουμε από το εκλογικό σύστημα, το οποίο προσπαθούμε να αλλάξουμε. Μόνο η Αριστερά μιλάει γι' αυτό, όχι τα άλλα κόμματα. Το εκλογικό σύστημα της χώρας μας προσιδιάζει στο βρετανικό. Μπορεί, δηλαδή, να προκύπτει κυβέρνηση με μόλις 25% των ψήφων. Οπως και η παρούσα κυβέρνηση, κυβερνά με το 25% των ψήφων, χωρίς να υπολογιστεί η αποχή. Αν τη συνυπολογίσουμε, κυβερνά, έχοντας λάβει τις ψήφους μόλις του 17% των ψηφοφόρων, περίπου.

Εμείς προτείνουμε την τροποποίηση του συστήματος, σε αναλογικό. Οταν λέω "εμείς", εννοώ την Αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μπορεί να έχει πολύ πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Διότι με το παρόν εκλογικό σύστημα, έχουμε διασπορά της πολιτικής ισχύος σε πολλά μικρά κόμματα, τα οποία καθίστανται σημαντικά.

Προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά. Η Αριστερά ως σύνολο έχει στο σημερινό Κοινοβούλιο 48 βουλευτές. Αυτό σημαίνει αρκετά σημαντική επιρροή. Από αυτούς, το ΚΚΙ (Μ) έχει 32.

- Αυτό σας καθιστά τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς στη Βουλή.

- Σωστά. Επίσης, έχουμε τις τοπικές κυβερνήσεις σε αρκετές επαρχίες. Σε περίπου 18 μεγάλες επαρχίες.

- Τι επιδιώκετε σ' αυτά τα κρατίδια;

- Οι δυνατότητες άσκησης εξουσίας των τοπικών κυβερνήσεων στην Ινδία είναι περιορισμένες. Δεν μπορούν να επιβάλουν φόρους, να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις διακυβέρνησης, οι οποίες καθορίζονται κεντρικά. Οι στόχοι μας, ως Αριστεράς, είναι, πρώτον, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες, πολιτικές, αλλά και διαβίωσης, από εκείνες στα κρατίδια, τα οποία κυβερνώνται από κόμματα της αστικής τάξης. Το οποίο, ως ένα βαθμό, έχουμε καταφέρει, και γι' αυτό καταφέρνουμε να κερδίζουμε τις εκλογές εδώ και 20 χρόνια. Και, δεύτερον, να λειτουργούμε προς όφελος του λαού, να τον ανακουφίζουμε από τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ενας τρόπος, που δοκιμάζουμε στην επαρχία Μπινγκόλ, είναι να δώσουμε στο λαό γη, μέσω αγροτικής μεταρρύθμισης.

Η πολυπλοκή της ινδικής κοινωνίας

- Εχουμε την εντύπωση ότι οι γαιοκτήμονες αποτελούν κράτος εν κράτει στη χώρα, δηλαδή σε σημαντικό βαθμό ασκούν ...διακυβέρνηση.

- Καταγράφεται, όντως, μια ιδιαίτερη πολυπλοκή, όσον αφορά την άρχουσα τάξη στην Ινδία. Υπάρχει η αστική τάξη, κατόπιν οι γαιοκτήμονες, οι τσιφλικάδες. Συντάσσονται πολλές φορές. Και κατέχουν σημαντικό ρόλο και λόγο, όσον αφορά τη διακυβέρνηση σε διάφορες περιοχές.

- Πρέπει να συνυπολογίσουμε τις φυλετικές διαστρωματώσεις, τις κάστες στην Ινδία.

- Εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Είναι μια κρίσιμη κοινωνική διαστρωμάτωση, η οποία προέρχεται από τους καιρούς της σκλαβιάς. Είναι μια υπόθεση που έχει αιώνες πίσω της. Πάνω απ' αυτήν την κοινωνική διαστρωμάτωση, την προ-καπιταλιστική, υπάρχει η καπιταλιστική, η οποία επιβλήθηκε άνωθεν, στα χρόνια της αποικιοκρατίας. Εχουμε δηλαδή τάξεις, μέσα στις ίδιες τις κάστες. Είναι μια πολυπλοκή μοναδική, που εξηγεί και την ιδιαιτερότητα της Ινδίας. Οι άνθρωποι "κατατάσσονται", τόσο με όρους ταξικούς, όσο και με όρους φυλετικούς, και των καστών. Και είναι εύκολο, αρκετές φορές, για τα αστικά κόμματα, να χρησιμοποιούν τις κάστες εναντίον των τάξεων, για να επιτύχουν τους σκοπούς τους και να συγκεντρώνουν πολιτική υποστήριξη.

- Κατόπιν υπάρχει το πρόβλημα της θρησκείας, η οποία αποτελεί παράγοντα διχόνοιας του λαού. Οπως στο Κασμίρ. Μουσουλμάνοι κατά ινδουιστών.

- Ακριβώς. Και όχι μόνο στο Κασμίρ, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Που εξηγεί και τη "δημοτικότητα", ας πούμε, του κυβερνώντος κόμματος. Χρησιμοποιούν το θρησκευτικό στοιχείο για να ελκύσουν υποστήριξη από τον πληθυσμό των Ινδουιστών. Χρησιμοποιούν τη θρησκεία, όπως χρησιμοποιούν και τον εθνικισμό, με το πιο τρανταχτό παράδειγμα τις πυρηνικές δοκιμές.

Εντεινόμενα προβλήματα

- Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ανεργία στην Ινδία;

- Υπάρχει το επίσημο μέγεθος, και το πραγματικό. Το επίσημο αντανακλά εκείνους που έχουν επίσημα εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων, σε κρατιδιακό επίπεδο. Υπάρχουν περίπου 300 γραφεία ανεργίας στη χώρα. Σ' αυτά μόνο, είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπων. Το πραγματικό μέγεθος, κατά τη γνώμη μας, ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ανθρώπων. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης...

- Οσον αφορά την υποδομή της χώρας, τα πράγματα πώς είναι; Η ηλεκτροδότηση, η παροχή νερού, το οδικό δίκτυο, απ' όσα γνωρίζουμε, δε βρίσκονται και στην καλύτερη των καταστάσεων.

- Κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι η κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές, εκατοντάδες χωριά, όπου ο ηλεκτρισμός είναι εντελώς άγνωστος. Δεν υπάρχει υδροδότηση, δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα. Σε πολλές περιοχές, δεν υπάρχει καν οδικό δίκτυο, ακόμη και σήμερα. Είναι εντελώς απομονωμένες. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης. Πάνω από το 30% των κατοίκων της χώρας μαστίζεται από αναλφαβητισμό.

- Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ινδίας ασχολείται με ...σοβαρά προβλήματα του τύπου "να διατηρήσουμε ή όχι την αγγλική γλώσσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ως βασική";

- Αυτή είναι η τραγωδία της σύγχρονης Ινδίας, αλλά και η πραγματικότητά της. Εννοώ πως η χώρα έχει στην πραγματικότητα εκατοντάδες γλώσσες, που ομιλούνται στο εσωτερικό της. Από τις οποίες περίπου οι 16 είναι αναγνωρισμένες ως επίσημες. Και καθεμία έχει εντελώς διαφορετικό αλφάβητο, γραφή, προφορά, πολιτισμό, ακόμη και σύμβολα, πίσω της. Και καθεμία έχει έναν τεράστιο πληθυσμό που τη χρησιμοποιεί. 16, 18 εκατομμύρια. Καμιά τους δεν αποτελεί γλώσσα "μειοψηφίας", ή "μειονότητας".

- Με βάση όλες αυτές τις εθνοτικές, γλωσσικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, εδαφικές και πολιτικές διαφορές στην Ινδία, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να προκληθεί κάποτε εσωτερική σύγκρουση στη χώρα, που θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο και φυγόκεντρη τάση;

- Υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν, μάλιστα, πάρα πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους ελπίζουμε να μετριάσουμε. Τώρα υπάρχει ένταση μεταξύ θρησκευτικών ομάδων, η οποία υποθάλπεται από την κυβέρνηση. Οχι μόνο στο Κασμίρ, δεν πρόκειται για κάτι "αντι-πακιστανικό". Ευδοκιμεί και αλλού, ως "αντι-μουσουλμανικό". Ο φόβος του άλλου. Επίσης υπάρχουν οξείες εντάσεις μεταξύ καστών. Υπάρχουν τοπικιστικές διαφορές. Η πολιτική που εφαρμόζεται από επαρχία σε επαρχία από τις ινδικές κυβερνήσεις εμπεριέχει τρομακτικές ανισότητες, γεγονός που εντείνει την κατάσταση. Κάποιοι παραμένουν φτωχοί και αποκλεισμένοι, άλλοι όχι. Κάποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται, κάποιοι όχι. Κάποιες περιοχές βιομηχανοποιούνται, κάποιες παραμένουν υπό συνθήκες Μεσαίωνα. Η Βομβάη αποτελεί άλλο κόσμο σε σχέση με γύρω της περιοχές.

Πρέπει να υπάρξει μια εξισορροπητική προσπάθεια, είναι σαφές.

Ανάγκη συντονισμούκατά της αδικίας

- Σχετικά με τη Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, εδώ στην Αθήνα, θα θέλαμε το σχόλιό σας. Πώς είδατε τις εργασίες της;

- Ηρθαμε εδώ κυρίως με στόχο να μοιραστούμε και να κατανοήσουμε την εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια και στους αγώνες, που είναι κοινά σε όλες τις χώρες. Εξετάζουμε τη νέα φάση στις κινήσεις για την κυριαρχία του κεφαλαίου, που αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Ασφαλώς, υπάρχουν διαφορές σε κάθε χώρα του κόσμου. Το τι συμβαίνει στην Ινδία είναι πολύ διαφορετικό από το τι συμβαίνει, για παράδειγμα, εδώ, στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και πολλά στοιχεία, ειδικά στους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ενάντια στην ανεργία. Ενάντια στην αδικία.

Το ερχόμενο Συνέδριο του Κόμματος

- Οσον αφορά το κόμμα σας, έχετε μπροστά σας το Συνέδριό του, το οποίο πραγματοποιείται το φθινόπωρο.

- Επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά προέκυψαν οι εκλογές και έτσι έπρεπε να το μεταθέσουμε. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

- Τι πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί σ' αυτό;

- Φυσικά, θα υπάρξει εκλογή νέας ηγεσίας και πολύ κρίσιμες συζητήσεις για την τακτική πολιτική δουλιά, που έγινε τα τελευταία χρόνια από το κόμμα στην Ινδία. Η ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και οι νέες επιθέσεις του καπιταλισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Ακόμη, θα εξετάσουμε το ζήτημα των συμμαχιών με κόμματα της Αριστεράς, όπως και γενικότερα με άλλα κόμματα, προκειμένου να δούμε ποιες από αυτές υπήρξαν αποδοτικές και σε ποια πεδία, ώστε να καθορίσουμε τη στάση μας στο μέλλον.

Για παράδειγμα, υποστηρίξαμε την προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Μετώπου, χωρίς να συμμετέχουμε σ' αυτήν. Την υποστηρίξαμε σε αποφάσεις, τις οποίες θεωρήσαμε ευνοϊκές για το λαό.

Ο στόχος των πιέσεων για "άνοιγμα" της οικονομίας

- Καταγράφεται προσπάθεια οικονομικής διείσδυσης στη χώρα σας, από επιχειρήσεις δυτικών και μη χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά. χώρες πιέζουν για το άνοιγμα της οικονομίας, προσβλέποντας στην αποκόμιση οφελών. Πώς το αντιμετωπίζετε;

- Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Βλέπετε, πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλες τις χώρες που προαναφέρθηκαν προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος από τη δραστηριότητά τους στην Ινδία. Και σ' αυτήν την προσπάθεια, περιλαμβάνεται η προσπάθεια απόκτησης πόρων, που τώρα ανήκουν στο ινδικό κράτος και, μάλιστα, σε όσο χαμηλότερες τιμές γίνεται. Κρίσιμη είναι επίσης η υπό διαπραγμάτευση Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις (MAI).

- Η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να "επιταχύνει" την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

- Κατά πολύ μάλιστα. Μέσα σε 48 ώρες από την πραγματοποίηση των πυρηνικών δοκιμών, η κυβέρνηση πώλησε 34 ορυχεία σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες είναι αμερικανικές. Επίσης αποφάσισε την παραχώρηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, και πάλι κυρίως αμερικανικές. Ακόμη συζητούσε - παρά τις θρυλούμενες κυρώσεις - την πώληση λιμανιών έως και κατά 89% της αξίας τους και ούτω καθεξής.

- Ισως το επόμενο στάδιο, για να αστειευτούμε, είναι να αρχίσει η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της κυβέρνησης...

- Ενδεχομένως. Και, κατά τα άλλα, θα συνεχίσουμε να έχουμε ετήσιες στρατιωτικές παρελάσεις στο Νέο Δελχί, με άρματα μάχης και τα λοιπά, για να μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση για το πόσο ισχυρή έκανε τη χώρα...

Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ